Az idén már több mint 5,6 millió embernek készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadó (szja)-bevallási tervezetét, amelyek március 15-től elérhetők a honlapján – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel. Tállai András kiemelte: a kormány adópolitikájának egyik pillére, hogy tovább kell csökkenteni az adminisztrációt és folytatni az adócsökkentést. Jelenleg 5,2 millió embernek van már elektronikus tárhelye, ami nemcsak a kormány által szorgalmazott digitalizáció elterjedését jelzi, hanem megkönnyíti az adóbevallással kapcsolatos állampolgári teendőket is – hangsúlyozta az államtitkár.

20210407 SzékesfehérvárIllusztrációSZJA, személyi jövedelemadó bevallás, ÜgyfélkapuFotó: Pesti Tamás PTFejér Megyei Hírlap FMH 20210407 Székesfehérvár

Illusztráció
SZJA, személyi jövedelemadó adóbevallás, Ügyfélkapu NAV
Fotó: Pesti Tamás PT
Fejér Megyei Hírlap FMH
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Úgy fogalmazott: március 15-től a központi azonosítási ügynök (KAÜ) azonosító segítségével bárki megnézheti a saját, 2022-re vonatkozó adóbevallási tervezetét az eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu). A bevallás asztali számítógépen vagy bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is jóváhagyható, szerkeszthető. Aki egyetért a tervezet adataival, és azt nem kell semmivel kiegészítenie, annak nincs további teendője, május 22-én a tervezete érvényes szja-bevallássá válik – összegezte az államtitkár. Elmondta, ez a lehetőség azok számára is elérhető, akik csak most regisztrálnak az Ügyfélkapun. Ha valaki szeretne KAÜ-azonosítót igényelni, azt a legegyszerűbben valamelyik okmányirodában vagy kormányablakban teheti meg, továbbá ez előzetes időpontfoglalással a főbb NAV-ügyfélszolgálatokon is elintézhető. 

Tállai András kitért arra, hogy az idén az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfás magánszemélyek. Mint mondta, az szerint adózó egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, továbbá a NAV-nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük adóbevallási tervezetüket. Hozzátette, akinek nincs KAÜ-azonosítója és kérte a tervezet postázását, annak a NAV május 2-áig a tervezet mellett az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot is megküldi. Bárki dönthet úgy az idén is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami az idén a Nemzeti Tehetség Program. 

Az, hogy az idén is a NAV készítette el mintegy 5,6 millió adózónak az adóbevallás-tervezetét, számukra komoly adminisztrációs könnyebbséget jelent – jelezte az államtitkár. Ráadásul összhangban van a magyar adópolitika legfontosabb célkitűzéseivel: az adórendszer egyszerűsítésével és az adminisztrációs terhek csökkentésével – tette hozzá. Tállai András kiemelte: mára eljutottunk oda, hogy a söralátéten elférő adóbevallásra sincs szükség, ezt ugyanis már hetedik éve az adóhivatal készíti el térítésmentesen, automatikusan azok számára, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik. Emlékeztetett: korábban, ha valaki nem nyújtotta be az szja-bevallását, mulasztási bírsággal számolhatott, most pedig akkor is érvényes az adóbevallása, ha rá sem néz.