A jó idő megérkeztével a hazai termőföldeken is megkezdődött a munka. Bár az év eleji csapadékos időjárás miatt az ország egyes részein a tavalyi aszály után a belvíz miatt fájhatott a gazdák feje, a szeles, napos időjárásnak köszönhetően az elmúlt hetekben csökkent a belvizes terület nagysága. Így a termelők is egyre több helyen tudnak rámenni a földekre, és megkezdhetik a tavaszi előkészületeket. 

Debrecen, 2021. október 5.
Vetik az őszi árpát a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekvő város keleti határában, ahol a nyírségi homok hátság nyúlványa adja a szántóföldi talajt. Ezen a sovány barna homokon vetésforgóban tritikálét, rozsot és jelenleg őszi árpát vetnek. A várható termésátlag 5 tonna hektáronként.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Debrecen, 2021. október 5.Vetik az őszi árpát a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekvő város keleti határában, ahol a nyírségi homok hátság nyúlványa adja a szántóföldi talajt. Ezen a sovány barna homokon vetésforgóban tritikálét, rozsot és jelenleg őszi árpát vetnek. A várható termésátlag 5 tonna hektáronként.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Eljött a tavaszi munkák ideje, a legtöbb gazda már a földeken dolgozik. Fotó: Oláh Tibor / MTI

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke lapunknak elmondta: bár már sokan jelezték, hogy elkezdték a munkálatokat, egyelőre csak a próbamunkák időszakában vagyunk. A következő hetekben azonban várhatóan országszerte egyre több helyen találkozhatunk majd traktorokkal és munkagépekkel. A szakember szerint a mostani időszakra jellemző viharos szélnek nem örülnek a gazdák, az erős széllökések kiszárítják a talajt, a földek porosodnak, és a szél elhordja a talaj felső rétegét.

„A tavaszi fejtrágyázás már korábban elkezdődött, a jelenlegi műtrágyaárakat pedig elfogadhatónak tartják a termelők”

 – mondta a GOSZ elnöke. 

Arra a kérdésre, hogy a tavalyi jelentős visszaesés után idén milyen forgalom várható a hazai műtrágyapiacon, a szakember nem tudott egyértelmű választ adni. Petőházi Tamás szerint az eladásokat a műtrágya ára mellett a gabonapiaci árak alakulása fogja befolyásolni. Ha a gazdák úgy ítélik meg, hogy megéri a korábbi mennyiséget vásárolni, akkor lesz forgalom, ha nem, akkor folytatódhat a múlt évi visszaesés. 

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, 2022-ben közel harmadával kevesebb műtrágya fogyott a hazai piacon, s mintegy 400 ezer tonnányi hiányzik a termőföldekről. 

Ezzel kapcsolatban Petőházi Tamás elmondta: a kevesebb műtrágyahasználat hátrányait egyelőre nem érzik a gazdák, a terméseredmények szempontjából nem várható emiatt visszaesés. Ennél sokkal érzékenyebben érinti a hazai szántóföldi növénytermesztést a víz és annak hiánya. 

A múlt évi rendkívüli aszály rámutatott arra, hogy mekkora az ágazat kitettsége e téren. Bár az öntözésfejlesztés országszerte elindult, a beruházásokkal óvatosan bánnak a termelők. „A baj az, hogy hiába állnak rendelkezésre az uniós források, a pályázati pénzhez saját tőkére is szükség van, amit a legtöbben hitelből fedeznének. A jelenlegi hitelkamatok mellett azonban mindenki óvatos, a gazdák és a pénzintézetek is” – mutatott rá az elnök.

Az őszi vetések állapotával kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni a szakember, az országos felmérés ugyanis még nem ért véget. Az eredmények néhány héten belül lesznek elérhetők. 

A tavaly decemberi határszemlék szerint ígéretes a vetések állapota, a gazdák bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé. A gazdálkodók mintegy 180 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, az őszi búza vetésterülete pedig egymillió hektárra tehető. Ezenfelül mintegy 335 ezer hektáron került a földbe őszi árpa és 73-75 ezer hektáron tritikálét is vetettek a termelők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap)