A januári, mérsékeltebb bővülést követően ismét a feldolgozóipar fellendülését tükrözi a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke, amely 56,5 pontra nőtt a januári 55,0 pontról – ismertette szerdai tájékoztatójában a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

20210929 GyermelyA Gyermelyi tésztagyár idén ünnepli 50. születésnapját, miután 1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Komárom-Esztergom megyei településen.
feldolgozóipar, BMI
Kezd lendületbe jönni a magyar feldolgozóipar.
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A válaszadók a januárihoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A most mért BMI-indexnél Magyarországon 1995 óta csupán három évben volt kedvezőbb a februári érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 pont alatti értéke a felé történő elmozdulásra utal.

A februári BMI ismét fellendülést mutat, a részindexek emelkedtek és bővülő tendenciára utalnak.

A foglalkoztatási részindex is 50 pont felett maradt és 0,5 százalékponttal magasabb értéken áll, mint az év első hónapjában. Az új rendelések mennyisége szintén erős bővülést mutat, azonban az indexérték itt 0,5 százalékponttal mérséklődött. A termelési mennyiség index azonban szintén bővülést mutat, az indexérték 2,3 százalékponttal emelkedett.

A szállítási átfutási idő értéke viszont tartósan 50 pont alatt maradt, ugyanakkor biztató, hogy 6,6 ponttal nőtt az index értéke. A vásárolt készletek index 1,7 százalékponttal kisebb a hónapban, de tartja bővülését.

A külpiaci mutatók stabil bővülésről tanúskodnak. Februárban az indexe 4,0 százalékponttal, az exporté 1,8 százalékponttal magasabb lett a januárinál. A beszerzési árak emelkedése is tartós, 2,9 százalékponttal nőtt az index a múlt hónapban.

A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,1 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban.