„Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy az együttműködés a Libertyvel töretlen, a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy a Dunaferr megőrizze működőképességét, így a munkahelyek is biztonságban legyenek” – reagált a Világgazdaság megkeresésére Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár. 

20230216 Dunaújváros Dunaferr Zrt. Újraindult a november elején leállt 2-es számú nagyolvasztóFotó:  Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG  20230216 Dunaújváros 
Dunaferr Zrt. 
Újraindult a november elején leállt 2-es számú nagyolvasztó
Fotó:  Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Tavaly decemberben drámai helyzetben volt a vasmű, órákon múlt, hogy a kokszolót szénhiány miatt le kelljen állítani, amire a Dunaferr több évtizedes történetében még soha nem volt példa, és végül egy rendkívüli szénszállítmány jelentette a mentőövet. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a cég felszámolása, miközben az állam magára vállalta a dolgozók bérének kifizetését, előbb a november-decemberi, majd féléves időszakra. Az év elején brit fémipari vállalat Magyarországon alapított cégével kötött működési szerződést a Dunaferr felszámolója, továbbá újraindult a nagyolvasztó is, ami november óta állt. 

A Liberty menedzsmentje február közepén lapunknak azt mondta, prioritásuk, hogy a Dunaferr-rel együttműködve megvédjék a vasművet az esetleges károktól, viszont arról csak később tudnak véleményt nyilvánítani, hogy hogyan biztosítható hosszú távon a vállalat működése.

Múlt héten a Népszava egymásnak ellentmondó hírekről számolt be a Dunaferr háza tájáról, miután a vasmű menedzsmentjéhez közel álló informátoruk azt állította, hogy a Liberty kapacitása töredékén működteti a vasmű kohóját és kokszolóját, így nem folyik valós árutermelés.

Ezzel szemben Fábián Gergely azt mondta, a gyár folyamatosan telik meg élettel, ugyanakkor megjegyezte, érzékelhető, hogy sokan érdekeltek a kudarcban.

Ha nincs Liberty, nincs acélgyártás

– tette egyértelművé, emlékeztetve arra, hogy működési szerződést kötött a Dunaferr felszámolója és a Liberty Steel, korábban pedig 40 ezer tonna szenet biztosított az üzem részére, amivel egészen konkrétan megmentette a gyárat.

Hangsúlyozta, hogy minden ezzel ellentétes híresztelés hamis, nemes egyszerűséggel nem igaz.