Karbantartási munkálatok után március közepén újraindítja nagyolvasztóját a Liberty Galati Romániában – tudta meg a Világgazdaság. Ezzel keleti szomszédunk egyik legnagyobb exportőre egy december óta tartó fejlesztési munka végére tesz pontot. 

Workers Return To Liberty Steel Group Plant As U.K. PM Johns 'Very Hopeful' Company Can Be Saved
A company sign at an entrance to The Liberty Steel Group steel and bar manufacturing plant in Rotherham, U.K., on Tuesday, April 6, 2021. U.K. Prime Minister Boris Johnson says he is very hopeful Liberty Steel plants in the U.K. can be saved. Photographer: Anthony Devlin/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Galati tulajdonosa ugyanaz a Liberty Steel Group, amelyik január folyamán bérgyártási megállapodást kötött a Dunaferr felszámolójával, miután tavaly év végén kvázi csődbe ment a dunai vasmű. A brit–indiai vállalat azóta stabilizálta a gyár működését azáltal, hogy újraindította 2. számú kohót, továbbá 40 ezer tonna szenet biztosított az üzem részére. Ennek ellenére időnként felröppennek olyan hírek, miszerint „nem folyik valós árutermelés” a vasműben. Fábián Gergely, iparpolitikáért felelős államtitkár ugyanakkor mindezt cáfolta, úgy fogalmazott lapunknak, hogy

ha nincs Liberty, akkor nincs acélgyártás

Ráadásul a dunaújvárosi vasmű hideghengerműve is újraindult nemrégiben, éppen a Liberty Galati melegen hengerelt alapanyagának segítségével, és az acélmű hónapok óta először kezdte el gyártani az első lemezeket. 

A Dunaferr jelentős kokszgyártó kapacitással rendelkezik, ami előnyös a romániai Galatinak, az így készült acélból viszont a Dunaferr tud további, magas hozzáadott értékű prémium termékeket előállítani.

Műszaki szempontból a Galati upstream üzletággal, a Dunaferr pedig downstream üzletággal rendelkezik, így szinte természetes partnerei lehetnek egymásnak.

A Galati éppúgy nehéz helyzetben volt, amikor a Liberty Group átvette, mint ma a Dunafer. A Galati 2019-ben, az utóbbi évtizedek acélipari szempontból legnehezebb évében csatlakozott a Liberty Steel Grouphoz. A brit cég azóta stabilizálta az alulfinanszírozott román céget, de ez több mint 300 millió eurójába került.

„Sokan érdekeltek a kudarcban” – cáfolja a Dunaferr termelési zavarairól szóló híreket az államtitkár

Ha nincs Liberty, nincs acélgyártás – mondta a Világgazdaságnak Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár, aki cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a vasműben ne folyna valós termelés.