A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett határozatában visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete (Magyar Gazdák egyesület) tevékenységi engedélyét – olvasható a központi bank közleményében. Az egyesület így újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg. A működése során növénybiztosítással, aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület – minimális számú vitatott esetet kivéve – a kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései nincsenek.

20220824  Andráshida Szárazság, aszály illusztráció a kukorica földeken.
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap 

A jegybank kötelezte az egyesületet arra is, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még meglévő károsultakkal megállapodásokkal le nem zárt kárügyeinek állásáról, és az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik.

Az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot az alapvetően növénybiztosítással, különösen az aszálykárokra való kockázatvállalással is foglalkozó biztosítóegyesületnél. Értékelte a biztosító kárrendezési gyakorlatát, így azt is, ahogyan megfelelt a 2022. nyári aszályveszélyhelyzet nyomán kihirdetett kormányrendelet előírásainak.

A jegybank tavaly októberben a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t felügyeleti biztosként rendelte ki az intézményhez.

Két növénybiztosító mellé rendelt ki felügyeleti biztost az MNB

Két növénybiztosító egyesület esetén is felmerült a saját tőkéjük kedvezőtlen változása, így az MNB pénzügyi terv készítését írta elő számukra, illetve a kockázatok csökkentése érdekében felügyeleti biztost rendelt ki melléjük. A két biztosító többek között aszálykárral is foglalkozott, ami a jelenlegi környezetben rendkívül fontos a gazdák számára. A biztosok legfeljebb 180 napon keresztül dolgoznak a két egyesület pénzügyeinek rendezésén.

A felügyeleti biztos – minimális számú jogi, ügyvédi útra terelt esetet kivéve – gondoskodott a Magyar Gazdák egyesület kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. Az egyesületnek így jelenleg már nincs hatályban lévő biztosítási szerződése. 

A biztos maximum 4 hónapos mandátumának lejártával befejezte tevékenységét az egyesületnél.

A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy az egyesületnek nincs meg a biztosítási tevékenység folytatásához szükséges minimális szavatolótőkéje. Az MNB értékelése és az intézménytől érkező jelzés szerint emellett jelenleg nincs reális lehetőség arra sem, hogy az egyesület tőkepótlással helyreállítsa a jogszabály által előírt tőkeszintjét.