Az idei évben ismét nagy érdeklődés mutatkozott az MNB Intézet Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás képzése iránt. A Neumann János Egyetem budapesti campusán elérhető képzésnek töretlen a sikere az országban a hasonló területen meghirdetett szakok között. A mesterszak indulásának második évében is kiemelkedő jelentkezési számokkal zárta a felsőoktatási felvételi eljárási időszakot. 

Az MNB Intézet hallgatói a világ legjobbjai között 

Miben lehet mérni a nemzetközi versenyképességet és hogyan lehet az élmezőnybe kerülni? Az MNB Intézet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemzetközi és hazai versenyeken való részvételre is ösztönözze és felkészítse a hallgatóit, ahol versenyzőként a képzés során megtanultakat kamatoztathatják és nemzetközi színtéren is megmérettetik magukat. 

A 2022 őszén megrendezett Bloomberg Global Trading Challange egyetemistáknak szóló versenyén az MNB Intézet hallgatói kiemelkedő eredménnyel zártak.

 A 35 országból közel ezer csapat jelentkezésével lebonyolított kihíváson a világ legjobb egyetemi csapataival – például a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem, az amerikai Berkeley, a Columbia Egyetem, a San Diegó-i Egyetem, a francia HEC Paris, az angol University College London, valamint a Hongkongi Egyetem – versenyezhettek hallgatóink. Az egyetemi csapatai között a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak versenyzői 

az első és a harmadik helyen végeztek.

 Ez a kimagasló teljesítmény a világ vezető egyetemei között a tizennegyedik és a huszonkettedik helyezést jelenti. 

versenyképes tudás
Fotó: Shutterstock

Versenyképes tudás 

A mesterszak magas színvonalú oktatást kínál azoknak, akik szeretnék elmélyíteni a tudásukat a közgazdaság-tudományi területen. A Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás innovatív, nemzetközi sztenderdeken alapuló tantárgystruktúrájával kiemelkedik a magyar felsőoktatásban. 

A képzés olyan új tudományterületeket fed le, mint az adattudomány (Data Science), a viselkedési közgazdaságtan (Behavioral Economics), a modern pénzügyek (zöldpénzügyek és befektetések a digitalizáció korában), a mesterséges intelligencia és gépi tanulás (Machine Learning). 

A modern elméleti tudás elsajátításán felül a képzés célja, hogy a legmodernebb pénzügyi, közgazdasági elemzési eszköztárat gyakorlatorientált módon adja át a hallgatók számára, és a képzésbe a Magyar Nemzeti Bank felső vezetőinek és szakértőgárdájának gyakorlati tudását csatornázza be. Sokkal magasabb szintű tájékozottságot szerezhetnek a hallgatók az adott témakörben, ha a tankönyvek mellett esettanulmányokon és szimulációkon keresztül sajátítják el a tananyagot. Az ilyen innovatív oktatási módszerek a valós gazdasági problémák megértését és hatékony kezelését segítik elő. A képzést elvégzők előképzettsége és naprakész ismeretei nagymértékben járulhatnak hozzá a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedéshez.

 Nemzetközi szinten is exkluzív hallgatói lehetőségek, kiváló szakmai környezet 

A mesterszak tanulói tovább bővíthetik tudásukat a nyári időszakban is. Az MNB Intézet a legkiválóbb nemzetközi felsőoktatási intézmények által szervezett nyári egyetemeken való részvételt is lehetővé teszi. 

Pályázati lehetőséget biztosít olyan nemzetközi ranglisták élén álló intézményekbe, mint az Oxford, a Harvard, a Fudan Egyetem, valamint a Barcelona School of Economics.

 A felvételt nyert diákok nemzetközileg elismert közgazdászoktól tanulhatnak az érdeklődési körüknek megfelelő gazdasági témákban. Az egyetemek tárgykínálatban a Data Science, a gépi tanulási módszerek, a szakmai kommunikáció, a tudomány és technológia, a gazdaságpolitika, a fenntartható közgazdaságtan és a legújabb közgazdasági elméleteket bemutató kurzusok egyaránt megtalálhatók.