A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy a Bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére – írta az Agrárminisztérium. A lépésről már a Világgazdaság is beszámolt.

Ukrainian ministers and foreign diplomats visit Negmar Cicek in Odesa ODESA, UKRAINE - MARCH 24, 2023 - Participants of the visit of Ukrainian ministers and foreign diplomats to the Negmar Cicek vessel, which will deliver 30,000 tons of wheat to Yemen, Odesa, southern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Nina Lyashonok / NurPhoto via AFP)
Fotó:  Nina Lyashonok / NurPhoto via AFP

 

Nagy István agrárminiszter kifejtette:

az orosz–ukrán háború, és az arra válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók miatt megemelkedett energiaárak és inputköltségek az európai gazdálkodókat is roppant súlyosan érintik. 

Az Ukrajnával határos tagállamokban – így Magyarországon is – mindezt tetézi a soha nem látott mennyiségben beérkező és ezekben az országokban maradó gabona- és olajosmag Ezen felül a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, ami kiszorítja hagyományos piacairól a magyar termékeket és a termelési költségek szintje alá süllyeszti a gazdálkodók értékesítési árait, hangsúlyozta.

A kelet-európai állam és kormányfők Brüsszel tehetetlenségét látva tegnapi levelükben egy olyan komplex intézkedéscsomag haladéktalan kidolgozását kérik az Európai Bizottság elnökétől, amely az érintett gazdák azonnali megsegítését és a kiváltó okok kezelését is magában foglalja

– mondta Nagy István.

Az ukrán import miatt értékesítési gondokkal küzdő gazdálkodók azonnali megsegítése érdekében a rendkívüli támogatásra fordítható összegek megemelését szorgalmazzák további források bevonásával, mert a Közös Agrárpolitika keretében erre a célra felhasználható forrásokból és a nemzeti költségvetésekből nem oldható meg a helyzet kezelése. 

Szintén a kialakult helyzet rövid távú kezelése érdekében kérik az illetékes bizottságtól, hogy vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy 

az EU humanitárius célból vásárolja fel a határmenti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát. 

A kereskedelempolitika területén pedig azt javasolják, hogy ha az import miatt kialakult piaci zavarok más módon nem háríthatók el, akkor a bizottság a vámok és vámkontingensek visszavezetésére tegyen javaslatot.

A Magyar Kormány bízik abban, hogy az Európai Bizottság Ukrajna megsegítése során a kelet-európai gazdákról sem feledkezik meg, és elkerülik azt a helyzetet, hogy az EU több kárt okozzon saját magának és mezőgazdasági termelőinek, mint amekkora segítséget jelent Ukrajnának a mezőgazdasági termékek szárazföldi úton történő vámmentes beengedése – szögezte le a miniszter.

Válságalapot nyit Brüsszel – a keleti gabonadömping kompenzálására

Magyarország is érintett, de kimarad a támogatásból.