Nemzetközi gazdaság

Von der Leyen segítségét kérik a közép-európai miniszterelnökök az ukrán gabona kapcsán

Az uniós piacot elárasztó gabonát humanitárius célra kellene felvásárolni, de más javaslatuk is van, a gazdák automatikus támogatásától az ukrán gabonára kivetett kvótákig és vámokig.

Brüsszel intézkedéseit kérte az Európába beáramló ukrán gabona ügyében a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének írt közös levelében, melyet a lengyel kormányfői hivatal honlapján is közzétettek pénteken.

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 24: Ursula von der Leyen President of European Commission speaks on the phone as she attends the European Union Council Meeting on March 24, 2023 in Brussels, Belgium. On the agenda of the Council's two-day meeting are human rights violations in Iran, the deteriorating humanitarian situation in Afghanistan, and food security in Europe.
Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images

Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök közös levele a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő, újabb uniós pénzügyi eszközök mozgósítását szeretné elérni a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására.

A kormányfők javaslata szerint az országaikban raktározott ukrán gabonatöbbletet humanitárius célokra kellene felvásárolni, így 

az nem az belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz juthatna el. 

A javaslatok között automatikus támogatási mechanizmus bevezetése is szerepel az Ukrajnából érkező gabonaimport által leginkább érintett régiókban és ágazatokban.

Ha más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat, a miniszterelnökök vámok és kvóták bevezetését szorgalmazzák az ukrán gabonával szemben.

A levél kapcsán Morawiecki a Facebookon arról írt, hogy az EU-n belüli közös érdekekért folytatott küzdelemhez következetességre, koordinációra és jóakaratra van szükség. Hozzátette: „Lehetnek köztük különbségek, de a belső – nemzeti és uniós szintű – agrárpiac védelmének kérdésében Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Magyarország és Románia összefogott.” A lengyel miniszterelnök szerint Ukrajnát támogatni kell, de ezt bölcsen kell tenni, és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket.

 

ukrán gabonaimport Ursula von der Leyen
Kapcsolódó cikkek