A kormány az elhúzódó háborúra és szankciós energiaválságra tekintettel az eredetileg tervezett április 30-i határidő után is meghosszabbítja a rezsivédelmet a magyar családok számára. Ennek értelmében a továbbiakban is maradnak a rezsicsökkentett árak – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.

Maradnak a rezsiárak április után is.
Fotó: Bach Máté

A háztartások az átlagfogyasztásig érvényes áram- és gázárai májusban sem emelkednek. A rezsicsökkentés havonta átlagosan 181 ezer forintos támogatást jelent minden magyar családnak az átlagfogyasztás mértékéig.

A rezsivédett sáv felett sem módosulnak az október óta érvényes díjtételek. A családok a továbbiakban is a teljes fűtési szezonban alkalmazottakkal azonos lakossági piaci árakat fizetnek – tették hozzá.

Az Eurostat legutóbbi jelentése szerint az Európai Unióban a magyar családok fizetik legalacsonyabb áram- és gázárat – hívta fel a figyelmet a közlemény.

Az EM emlékeztetett, hogy a kormány Európában egyedülálló módon az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel óvja meg a lakossági fogyasztókat. A háború és a brüsszeli szankciók tavaly drasztikus áremelkedéshez vezettek a nemzetközi energiapiacon. Magyarország energiaszámlája 2021-ről 2022-re mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt. A kormány a robbanásszerű költségnövekedés ellenére az átlagfogyasztásig érvényben tartotta a rezsicsökkentett árakat. Az intézkedés idei fenntarthatósága érdekében az Országgyűlés egyetértésével a négyszeresére emelte a rezsivédelmi alap keretösszegét – tájékoztatott a minisztérium.

A földgáz egyetemes szolgáltatásban a fogyasztási helyek mintegy 80 százalékának, az áramellátásban pedig közel 75 százalékának tényleges felhasználása maradt teljes egészében sávhatár alatt.

A kormány a jövőben is kiemelt vállalásaként kezeli a rezsivédelem megőrzését. Számos speciális helyzetű felhasználó számára is lehetővé tette, hogy élvezhessék a rezsicsökkentés előnyeit a családi lakóközösségektől az otthonukban nagy fogyasztású gyógyászati segédeszközöket üzemeltetőkig. Az Energiaügyi Minisztérium az ellátásbiztonság garantálása mellett megfizethető szinten igyekszik tartani a vállalkozások, települések energiaárait is – írta az EM.

módosulhat a lakossági piaci tarifa, ha indokolt

A lakossági piaci áram- vagy gázárat az energiahivatal a rendeletében foglalt árat a piaci viszonyok jelentős változása esetén, illetve az egyetemes szolgáltató kezdeményezésére felülvizsgálhatja, módosíthatja.