Energia

Hiába a csökkenő tendencia, a magyar rezsinek még mindig nincsen párja az EU-ban

Dublinban, Berlinben és Londonban ötször annyit fizetnek a háztartások egységnyi áramért, mint Budapesten, Kijevben pedig feleannyit. A gáz stockholmi tarifája tizenkétszer nagyobb, mint a magyar fővárosban, ahol – az uniós országokon belül – februárban is a legolcsóbb volt az áram és a gáz is. Pedig Európa-szerte alacsonyabbak lettek a lakossági tarifák.

Hiába esnek hónapok óta az európai háztartások által fizetendő tarifák, a különbségek februárban is hatalmasak azon országok között, ahol jellemzően piaci árat kell fizetni, és a hatósági áras Magyarország között. Mint a finnországi VaasaETT kimutatta, az elmúlt hónapban Dublinban, Berlinben és Londonban a bruttó tarifák alapján ötször annyit fizetnek a háztartások egységnyi áramért, mint Budapesten, míg Kijevben feleannyit. A gáz stockholmi egységára tizenkétszer volt nagyobb, mint a magyar fővárosban. A VaasaETT az adott országok fővárosainak rezsiköltségét vizsgálta.

20230214 BudapestRezsi Illusztráció Közüzemi szolgáltatás
Továbbra is a hazai lakossági áram- és gázár a legalacsonyabb az EU-ban.
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Az Európát tavaly végigtaroló energiakrízis egyébként novemberben tetőzött, akkor még nagyobbak voltak az előbbi különbségek.

Az áramárrekorder Koppenhága volt, ott a hazainak a hét és félszeresét kellett fizetni egy kilowattóra áramért, a gázárrekorder Amszterdamban pedig tizenhétszer többet.

Az európai árak lassú szelídülését jól tükrözi a VaasaETT árindexe, amelynek értéke az áram esetében a 2022 októberi 286,83 pontról mostanra 218 pontra esett, a gázé pedig 352,96 pontról 283 pontra. Az árak, és így az árindexek egyébként csökkenhettek volna nagyobb mértékben is a két termék világpiaci árai alapján, csakhogy e hatást tompította, hogy a kormányok elkezdték visszavonni azokat az intézkedéseiket, amelyekkel mérsékelték a lakossági árakat. 

Magyarországon ilyen lépésre nem került sor, hiszen a 2014-től végrehajtott rezsicsökkentésnek köszönhetően a hazai lakosságot eleve elkerülte a világpiaci árak elszabadulásának közvetlen hatása, egy szűk kör kivételével.

E kör tavaly augusztus óta a jogszabályban megadott áram- és gázmennyiségen felüli fogyasztása után piacinak nevezett, de valójában egy annál alacsonyabb és szintén hatósági árat köteles fizetni.

Magyarország megtartotta a legjobb helyét

Februárban tehát ismét Magyarországon volt a legalacsonyabb az áram és a gáz bruttó lakossági egységára az uniós országok között. A kilowattóránként bruttó 9,08 eurócentes hazai villamosenergia-egységárnál csak a nem uniós Belgrádra és Kijevre számolt alacsonyabbat a VaasaETT, 9,08, illetve 4,38 eurócentet. A budapesti 2,52 eurócentes gázártól egyedül a 2,04 eurócentes kijevi maradt el.

A finn tanácsadó cég – amely a havonkénti elemzését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint az Energie-Control Austria megbízásából, az európai energiahatóságoktól érkező adatok alapján készíti el – sorra vette azokat az említett intézkedéseket

amelyekkel az egyes kormányok a piacitól, pontosabban az előtt hatályostól eltérítették a helyi tarifákat,

így azokat a lépéseket is, amelyeket most visszavontak. (Pontosabban e visszavonások többségére már az elmúlt hónapokban sor került.) Szerepelteti a négy fő árösszetevő – termékár, energiaadó, rendszerhasználati díj és áfa – alakulását és a végső árra gyakorolt hatását is.

Bruttó lakossági áramárak 2023. február
 

Ennek alapján a villamos energia februárban négy fővárosban tovább drágult: 9 százalékkal Párizsban az energia-összetevő árnövekedése, 8, illetve 6 százalékkal Madridban és Athénban az energia-összetevő, továbbá az energiaadó miatt. A londoni 3 százalékhoz az elemzés nem fűzött magyarázatot. A legnagyobb, 28 százalékos árzuhanást a stockholmi lakosok élvezhették, szintén az energia olcsóbbá válásának köszönhetően. Ugyanezen okból lett 25, 24, illetve 23 százalékkal alacsonyabb az egységár Rómában, Helsinkiben és Koppenhágában. Összesen tizenegy fővárosban volt csökkenés.

Bruttó lakossági földgázárak 2023. február
 

A hazai tarifa-összetétel nagyon más

A földgáz bruttó lakossági egységára egyedül Dublinban emelkedett, ott is csak 2 százalékkal, az összefoglaló nem írja, hogy miért. Tizenegy fővárosban viszont esett a tarifa, a legjobban, 33 százalékkal Brüsszelben, mert olcsóbb lett maga a molekula is.  Ugyanez magyarázta a koppenhágai 31 százalékos csökkenést is, míg a 23 százalékos athénibe besegített az energiaadó és a rendszerhasználati díj zsugorodása is.  A magyarországi áram- és gáztarifából a rezsicsökkentés egyik intézkedéseként már évekkel ezelőtt kikerült az energiaadó, egyben átterhelődött a versenypiaci szereplőkre. Mivel pedig nagyon alacsony az áram-, illetve a gázösszetevő mértéke is, e két végfelhasználói díjon belül viszonylag nagy súly jut a rendszerhasználati díjra és az áfára. A rendszerhasználati díj aránya februárban az áram esetében 65 százalék, a gáz esetében 52 százalék volt.

 

energiaválság VaasaETT lakosság áram lakossági gáz rezsi tarifa
Kapcsolódó cikkek