Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában bejelentette, hogy továbbra is maradnak az árstopok, miután továbbra sem látványos az csökkenése, úgy fogalmazott, nagyon kevés, amit ebből eddig láttunk. Márciusban ugyanis mindössze 0,2 százalékkal mérséklődött a drágulás éves bázison, a kormányfő szerint ugyanakkor áprilisban már érezhetőbbé válik a folyamat, egyre több termékkör esetén csökkenhet a fogyasztóiár-emelkedés üteme.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ahogy a Világgazdaság is korábban megírta, sokáig úgy tűnt, hogy a hónap végén lezárul a rögzített árak kora Magyarországon, ám az elmúlt hetek kormányzati megszólalásai alapján egyre nagyobb lett az esélye, hogy a kabinet további három hónappal kitolja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot, amelynek jelenlegi határideje 2023. április 30.

Az elemzők úgy látják, hogy a tavaszi hónapokban bőven 20 százalék fölött alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, tehát az árstopok kivezetésének az a feltétele, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, még biztosan nem áll fenn.

A kabinet 2021 őszén vezetett be átmenetileg árstopot egyes alapvető élelmiszerek esetén, majd később arról is döntött, hogy kibővíti ezt az intézkedést: az árkorlátozás már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, miközben a korábban megjelölt hét termékre változatlanul érvényes. 

A döntés hatálya 2023. április 30-ig szól, és az alábbi termékekre terjed ki:

  1. kristálycukor,
  2. búzafinomliszt (BL 55),
  3. finomított napraforgó-étolaj,
  4. házi sertéscomb,
  5. csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
  6. ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej,
  7. tyúktojás,
  8. étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.
    A szabályozás értelmében az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi ellenértéknél, az utolsó két árucikké pedig a 2022. szeptember 30-i árnál.

A Magyar Közlönyben 2022. december 28-án jelent meg az a jogszabály, amely módosította az árak megállapításáról szóló törvény ideje alatt eltérő alkalmazásának kormányrendeletét. A változás lényege, hogy a kereskedőknek a készletüket, illetve annak kihelyezését a vásárlók számára olyan mennyiségben kell biztosítaniuk, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen.

Ennek érdekében egy fontos mennyiségi támpontot is rögzítettek. Eddig úgy volt, hogy az árstopos termékekből naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, az adott évben (2021 és 2022) átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség árusítása kötelező. Január közepétől ennek a kétszerese az elvárás, ha szükséges.