Egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszert hoz létre a logisztikai szolgáltató szektorban a kormány közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Mint írják, Magyarországon a logisztikai szektor a egyik alapja, jelenleg is közel 2500-ra tehető azon cégek száma, amelyek a logisztikai ipar valamely szegmensében dolgoznak. 

Szigetszentmiklós, 2022. február 6.Új raktárépületek a Leshegy Ipari Parknál, közvetlenül az M0-s autóút, a Budapestet körbevevő gyorsforgalmi út mellett, a Halásztelek - Csepel lehajtónál.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Szigetszentmiklós, 2022. február 6.
Új raktárépületek a Leshegy Ipari Parknál, közvetlenül az M0-s autóút, a Budapestet körbevevő gyorsforgalmi út mellett, a Halásztelek - Csepel lehajtónál.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Faludi Imre / MTI

Az ágazat több mint 280 ezer főt foglalkoztat és a 5 százalékát állítja elő, a kormány célja, hogy ez az arány 2030-ra 10 százalékra növekedjen. 

A mostani döntés értelmében létrejön egy új minősítési rendszer, az új szabályozás három kategóriába sorolja a logisztikai parkokat: intermodális, regionális és helyi logisztikai park.

A logisztikai park cím közvetlen előnnyel nem jár, nem jelent pénzügyi támogatást, azonban a címet elnyerők célzott támogatási programokra pályázhatnak, kedvezményeket kaphatnak és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításra vonatkozó kérelmük elbírálása egyszerűsített eljárásban zajlik majd.

A logisztikai park cím odaítélésére a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács tesz javaslatot kérelem alapján, az odaítéléséről az iparügyekért felelős miniszter dönt. Azok a jelenleg is működő szolgáltató egységek, amelyek megfelelnek a logisztikai park feltételeinek, azaz tevékenységüket legalább 3 hektáros területen és 3000 négyzetméter fedett raktárbázissal végzik, 2024. december 31-ig szerezhetnek logisztikai park címet. Ennek hiányában a határidőt követően a logisztikai tevékenységüket nem folytathatják.

Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy Magyarország hatékonyabban használja ki kedvező földrajzi adottságait, a makrotérségeket összekapcsoló híd szerepét. A logisztikai parkok fejlesztésével növekedjen a hazai térségek vonzereje, csökkenjenek a területi különbségek, az új befektetésekkel és magasabb hozzáadott értékű tevékenységek megvalósulásával pedig bővüljön az ország gazdasági teljesítménye olvasható a közleményben.