Meg akarom mutatni a világnak, hogy van olyan, aki gazdag, de becsületes és normális – jelentette ki Magyarország egyik legnépszerűbb milliárdosa, az RTL-en futott Cápák között befektetője, Balogh Péter. A vállalkozó Hajdú Péter műsorában, a Frizbiben többek között azt is elárulta, hogy szüleivel és testvérével ellentétben ő az egyetlen, aki nem szerzett diplomát a családban – a teljes beszélgetés megtekinthető cikkünk végén.

Balogh Pétert már feszélyezi, hogy a Cápák között című show-műsor miatt felismerik
Fotó: RTL Sajtóklub

Balogh Péter a kollégiumi évek alatt rájött, hogy ami érdekli, abban szivacsként szívja fel az információt az agya, ám nem akart bemagolni olyan tananyagot, ami végtelenül hidegen hagyta, és nem szerette volna tovább feleslegesen költeni a szülei pénzét. Megjegyezte, hétévesen programozott először, az első cége egy, a második két évig működött, majd három és fél évig Finnországban dolgozott, ahol jól megélt az átszámítva 600 ezer forintos nettó fizetéséből.

Elvileg tíztől négyig tart a munkaideje

Élete során akadt olyan időszak, amikor egy-egy nap nem evett, mert nem volt rá pénze, mégsem hívta segítségért a szüleit, mert meg akarta mutatni, hogy egyedül is ér valamit a világban.

A finn fizetésből aztán főleg ételekre és „kütyükre” költött.

Hajdú Péter kanapéján korábban Balogh Levente, az ország 53. leggazdagabb embere azt mondta, napi négy-öt órát dolgozik – a kérdésre Balogh Péter úgy felelt, a munkaideje jellemzően tíztől négyig tart, de gyakran kicsúszik az időből, mert nagyon szeret dolgozni. „Sohasem izgatott a pénz, nem az volt az elsődleges motiváció. Fontosabb, hogy milyen hatása van a tevékenységemnek” – mondta Balogh Péter, amihez nagyon hasonlót gondol a Szentkirályi tulajdonosa is.

Az intelligencia olyan számára, mint a lábméret

A Magyarország első igazán jó navigációs rendszerét piacra dobó befektető hangsúlyozta, nem szereti annyira a pénzt, hogy csak azért dolgozzon, erre akkor jött rá, amikor alkalmazottként két évet szánt arra a vezérigazgatói fizetésért cserébe, hogy munkájával másokat még gazdagabbá tegyen. Korábban egy interjúban elárulta, ő egy nyolcéves BMW i3-assal jár, a felesége egy kis Fiat 500e-vel és van egy kilencéves Mazda Cx5-ösük, amibe az egész család belefér. Nincs is tervben autócsere, csak ha valamelyik kirohad alóluk.

Az egyik legnagyobb baj a világon, hogy sokan el sem hiszik, mire képesek. Ha nincs meg a hit, akkor pedig nem lesz meg a kellő kitartás és munka sem, így elmarad az eredmény. A siker receptje, hogy hinnünk kell benne: képesek vagyunk rá

– jelentette ki. Megjegyezte, tudja magáról, hogy intelligens, hibátlanul tudja kitölteni az IQ-teszteket, de ez csak ugyanolyan paraméter számára, mint a lábméret, kevés köze van a valóságban elért eredményekhez.

A bunkó vállalkozók már nem lehetnek sikeresek

A beszélgetés során elárulta, minden napja küzdelemmel telik, mert munkamániás, a Cápák között show-műsorról pedig azt mondta, feszélyezi, hogy azóta felismerik, ezért szívesebben nyaral külföldön, ám arra nagyon büszke, hogy már a mindennapokban is lelkesen beszélnek befektetésekről, cégértékről, üzletről. Úgy véli, felnőtt egy generáció, amelyben nagyobb arányban vannak jó fej, pozitív vállalkozók, és már nem könnyű bunkóként sikereket elérni, mert nem állnak szóba az emberrel. Hisz abban, hogy „vállalkozók nélkül nincs semmi”, mert ők építik az országot, felelősséget, kockázatot vállalnak akkor, amikor valahol létrehoznak valamit, ahol eddig nem volt semmi.

Balogh Péter szerint sem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy befektetők legyünk

Bár megnőtt a közösségi finanszírozás iránti érdeklődés az utóbbi években, itthon még mindig nagyon kevesen tudnak róla. A Brancson már néhány tíz ezer forintból befektető válhat belőlünk, ráadásul sikertelen kampány esetén a pénzünket is visszakaphatjuk.

Az utóbbi hét-nyolc évben 45 befektetést számolt össze, akadt, amelyiken sokat nyert, de volt 100 millió forintos bukása is. Kiemelte, startupokba fektetni, ahogyan ő teszi, extrém őrület, ám ezzel együtt tud élni, miközben a legtöbb ember nem vállalja a rizikót. Sosem a rövid távú profit érdekelte, hanem a hosszú távú nagy növekedés, ezért a veszteséges éveket is elfogadja.

A műsorvezető felvetette, hogy manapság a bankban van a legjobb helye a pénznek, amire Balogh Péter határozottan reagált:

 

Ez a gondolat engem olyan szinten taszít… Tényszerűen valószínűleg igaz is lehet, de amikor nyersanyagot veszünk, például aranyat, vagy berakjuk a bankba, akkor a pénzünk nem csinál semmit. Azt érzem, nem azért van pénzem, hogy pihenjen, hanem hogy dolgozzon, építsen valamit.