Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. egyesülésével a Magyar Bankholding keretében közel három éve tartó fúziós folyamat, amely Magyarország második legnagyobb, magyar tulajdonú pénzintézetének létrehozását célozza – hangzott el a Magyar Bankholding vezetői által tartott keddi sajtótájékoztatón. Az egyesülési folyamat végén létrejövő hitelintézet MBH Bank Nyrt. név alatt, egységes arculattal működik tovább.

Magyar Bankholding
Fotó: Vémi Zoltán / VG

 

A tagbankok, illetve a május 1-jétől egységes MBH Bank márkanév és arculat alatt működő hitelintézet április 27. (csütörtök ) és május 2. (kedd) között nem egybefüggően, de teljes és részleges bankszünnapokat tart.

 A gördülékeny ügyintézés fenntartása érdekében a bankcsoport folyamatosan frissülő tájékoztatást nyújt az ügyfeleket érintő legfontosabb tudnivalókról.

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a közel három éve tartó egyesülési folyamat rendhagyó és jelentős esemény az MKB Bank, az MBH Bank és az egész magyar hitelintézeti szektor szempontjából. Az első jelentős lépés ebben a folyamatban a Budapest Bank beolvadása volt tavaly április elején, a második pedig az MKB Bank és a Takarékbank mostani jogi egyesülése. Az egyesülés lezárására 2022 harmadik negyedéve óta zajlik a felkészülés, ebben a folyamatban pedig közel 1500 fő – köztük külső partnerek munkatársai – vettek részt. A hosszú hétvégén zajló átállásban pedig közel nyolcszáz munkatárs – szintén a külső partnerekkel együtt számolva – működik közre.

MBH Bank logo

A célunk az, hogy meghatározó, univerzális, a digitális szolgáltatások szempontjából is élen járó hitelintézetet hozzunk létre. Az MBH Bank mérlegfőösszege alapján a második számú szereplő lesz a piacon, ám az országban a legnagyobb fiókhálózatunkkal teljes lefedettséget tudunk biztosítani lakossági, vállalati és intézményi ügyfeleinknek

 – emelte ki Egerszegi Ádám. Hozzátette: több olyan terület is van, amelynél a létrejövő MBH Banknak különösen erős piaci pozíciói lesznek, így például a vállalati terület, az agrárfinanszírozás, a lízing vagy a privátbanki vagyonkezelés.

Az egyesülést követően az MKB Bank ATM-hálózata a Takarékbank ATM-hálózatával bővül, ezáltal az MBH Banknak lesz az egyik legkiterjedtebb hazai hálózata,

így az ügyfelek országszerte 800 ATM-et használhatnak készpénzfelvételre és közel 140 berendezésen tudnak a számlájukra készpénzt befizetni.

 A májusi egyesülést követően megújulnak a korábbi MKB Bank- és Takarékbank-fiókok, amelyek az MBH Bank arculatával működnek tovább. Első körben a nagyobb, zászlóshajófiókok átalakítására kerül sor, ezt követően a bankcsoport teljes fiókhálózata fokozatosan megújul az év folyamán. Az egyes bankfiókokban igénybe vehető szolgáltatások köréről a www.mbhbank.hu oldalon tájékozódhatnak az ügyfelek az egyesülést követően.

Amit az ügyfeleknek tudniuk kell

Az ügyfelek az átállással kapcsolatos tudnivalókról a Takarékbank és az MKB Bank valamennyi érintett online platformján (köztük a honlapokon), továbbá az elmúlt hónapokban megküldött bankszámlakivonatokból, elektronikus levelekből, a bankfiókokban, valamint személyes kapcsolattartóikon és az ügyfélszolgálaton keresztül tájékozódhatnak. Az egyesüléssel, valamint az egyesült bank szolgáltatásaival kapcsolatos információkról az ügyfelek május 1-jétől az MBH Bank hivatalos honlapján, a www.mbhbank.hu oldalon is tájékozódhatnak. Fontos tudnivaló, hogy az átállás nem érinti a fizikai betéti és hitelkártyás vásárlást, valamint a kereskedői kártyaelfogadó szolgáltatást, az említett szolgáltatások az egyesülési hétvége alatt is zavartalanul működnek. Szintén könnyebbség az ügyfeleknek, hogy a használatban lévő, érvényes bankkártyákat az ügyfelek mind az átállási hétvégén, mind azt követően is használhatják. Az MKB Bank és a Takarékbank, illetve május 1-jétől az egyesült MBH Bank bankfiókjai április 28-án (pénteken) egységesen 12 óráig tartanak nyitva, április 29-től május 1-jéig – a hétvége és az ünnepnap miatt – zárva tartanak. A két pénzintézet ügyfelei az átállás idején az elektronikus csatornák elérésében és az azonnali átutalási megbízásoknál leállásokat tapasztalhatnak, a digitalizált kártyahasználatban, az internetes vásárlások jóváhagyásában és az ATM-hálózaton való készpénzfelvételben pedig rövidebb szolgáltatáskiesésekre kerülhet sor.