Az MKB csoport 107,4 milliárd forintos számviteli adózott eredménnyel zárta a 2022-es évet, amely magában foglalja a kormányzati intézkedések összesen 73,4 milliárd forintos eredményhatását is – hangzott el a pénzügyi szolgáltató vezetői által tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

MKB bank, sajtómegbeszélés
Vémi Zoltán / Világgazdaság
 Krizsanovich Péter (j) és Szabó Levente. Fotó: Vémi Zoltán

Krizsanovich Péter, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta:

a bankcsoport korrigált – egyszeri tételektől tisztított – adózott eredménye 176,6 milliárd forintot ért el tavaly, ami kiugró mértékű, 48 százalékos bővülés a megelőző évhez képest. 

A bankcsoport bruttó hitelállománya egy év alatt 582,4 milliárd forinttal, 5011,1 milliárd forintra emelkedett, miközben a betétállomány közel 6 százalékkal, 6574,4 milliárd forintra gyarapodott. A jövedelmezőség – emelte ki Krizsanovich Péter – tovább javult tavaly: 

A tőkearányos megtérülés (ROE) csoportszinten 24 százalék környékén alakult, ami régiós szinten is kiemelkedő eredménynek számít.

Szabó Levente, az MKB Bank és a Magyar Bankholding egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese közölte: a bankcsoport tavaly is megőrizte vezető szerepét a vállalati területen, hozzávetőleg 2700 milliárd forintos hitelportfólióval és 3500 milliárdos betétállománnyal 2022 végén. A hazai vállalkozások támogatását szolgáló hitelprogramokban – tette hozzá –

az MKB csoport változatlanul aktívan részt vesz:

a Széchenyi-kártya-termékeknél tavaly piacvezetők voltak, miközben az Agrár Széchenyi-kártyánál 75 százalék körül alakult a részesedésük.

Ginzer Ildikó, az MKB Bank és a Magyar Bankholding üzleti vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása szerint a csoport lakossági hiteleinek állománya 10,9 százalékkal növekedett 2022-ben. A fedezetlen hiteleknél – amelyekhez egyebek mellett a személyi kölcsönök, folyószámlahitelek, hitelkártyák tartoznak – ugyanakkor kiugró mértékű, 34 százalékot meghaladó volt az állomány tavalyi bővülése, ami tetemes részben a hitelkártya-termékeknek köszönhető. Az ősz óta látványosan csökkenő lakossági hitelkereslet kapcsán Ginzer Ildikó elmondta: az értékesítési hálózatból érkező visszajelzések szerint már érezhető némi élénkülés az ügyfélérdeklődésben, ám ezzel együtt visszaesés várható az új kihelyezésekben – elsősorban a jelzáloghiteleknél – 2022-höz képest.

Finiséhez érkezik az MKB Bank és a Takarékbank fúziója, mutatjuk, mire kell figyelni

Április 30-án zárul le az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében közel három éve tartó fúziós folyamat, amelynek keretében a tagbankok, illetve május 1-jétől már az egységesen MBH Bank márkanév alatt működő bank április 27. és május 2. között nem egybefüggő, teljes és részleges bankszünnapokat tartanak – olvasható a Magyar Bankholding szerdai közleményében. A bankszünnapokra az egyesülés miatt felmerülő technikai és informatikai átállások zavartalan lebonyolítása érdekében van szükség a tájékoztatás szerint, amely hangsúlyozza, hogy a bankcsoport folyamatosan frissülő tájékoztatást biztosít az ügyfeleket érintő legfontosabb tudnivalókról. Ezt az ügyfelek e-mailben kapták meg, illetve elérhető a tagbankok elektronikus csatornáin és honlapján.