A januári jelentős, majd a februári mérséklet bővülés után márciusban lassabb ütemben, de tovább javult a beszerzésimenedzser-index. A BMI szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 55,3 volt. A korábbi március havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú átlag (52,3), és az előző három év e havi értékeinek átlagát is felülmúlja (54,2).

Halasi Zoltán
BMI, ipar
Mérsékeltebb ütemben, de tovább menetel a magyar ipar.
Fotó: Oláh Tibor / MTI

A felmérésben résztvevők az előző hónaphoz képest lassabb bővülési folyamatokról számoltak be. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, azonban többségük így is bővülő tendenciára utal.

Az új rendelések volumene továbbra is erős emelkedést mutat, ám az indexérték 1,0 százalékponttal csökkent. A termelésimennyiség-index szintén bővülést jelez, a márciusi indexérték 3,6 százalékponttal alacsonyabb. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de az értéke 2,2 százalékponttal kisebb az év első hónapjához képest. A szállítási átfutási idő értéke ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, a februári markáns növekedés után 2,5 százalékponttal csökkent az index.

A vásároltkészletek-index 3,0 százalékponttal emelkedett az év harmadik hónapjában, és stabilan tartja a növekedését. A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak.

Az 3,1, az 3,0 százalékponttal alacsonyabb februárhoz képest. A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 7,2 százalékpontos csökkenés mérséklődést jelez.

A beszerzésimennyiség-index 1,6 ponttal nőtt.

A késztermékkészletek indexe 1,2 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban. A 2023. márciusi BMI magasabb a februári (56,3) értéknél. Március átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, a márciusiaké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI-értéknél hat évben volt magasabb március havi érték.

A beszerzésimenedzser-index komponensei

  • A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, de az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. Ez a kilencedik legmagasabb e havi érték 1995 óta .
  • Az új rendelések indexe ezúttal csökkent, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. Ez a második legmagasabb márciusi érték 1995 óta.
  • A szállítási átfutási idő indexe csökkent. Az index értéke 2020 elejétől folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi március havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta.
  • A vásárolt készletek index nőtt, értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a második legmagasabb márciusi érték 1995 óta.
  • A foglalkoztatottsági index mérséklődött, de ebben a hónapban is növekedésre utal, tizennyolcadik alkalommal. Az index értéke visszaesett az előző hónaphoz képest.