Tovább csökkenti az államadósságot és a költségvetési hiányt a kormány, miközben a magyar gazdaságot idén és jövőre is növekedési pályán tartja – jelentette ki Varga Mihály az Erste Group Budapesten tartott tanácskozásán.

20221220 Budapest
A központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztató
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság
képen: Varga Mihály pénzügyminiszter
20221220 BudapestA központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatófotó: Kallus György LUSVilággazdaságképen: Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A pénzügyminiszter szerint a szankciós válság kezeléséhez alapot ad, hogy Magyarország fejlettségi szintjét 2010 óta az uniós átlag 66,1 százalékáról 77,7 százalékára javítottuk, megelőzve többek között Portugáliát, Romániát és Szlovákiát is.

Varga kiemelte, hogy 

a szomszédban dúló háború ellenére, a helyreállítási források nélkül is 4,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság tavaly, jelentősen meghaladva az 3,5 százalékos átlagát. 

A tárcavezető szerint idén 1,5 százalékos lehet a növekedés, jövőre pedig visszatérünk a pandémiát megelőző 4 százalékos ütemhez.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, a költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra szorítjuk, a GDP-arányos államadósság szintjét 70 százalék alá visszük, és a következő években is csökkentjük. A hitelminősítői értékelések és a kötvénykibocsátások eredményei azt mutatják, hogy a piacokon töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt, a magyar bankszektor a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes. 

Varga arra is emlékeztetett, hogy a kormány és a jegybank intézkedéseinek köszönhetően az már csökkenő pályára állt, az év végére pedig egy számjegyűre csökkenhet.