A kormány célja, hogy kivédje a recessziót, és év végére egy számjegyűre szorítsa le az inflációt. Januárban tetőzött az áprilisban pedig 24 százalékot ért el a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Ez 1,7 százalékponttal kedvezőbb érték a januári csúcsnál – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. 

Auchan Retail Magyarország superstore formátumú üzletének átadója 2018.04.12-én. foto:Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A trendszerű és fokozódó inflációcsökkenést jól mutatja az élelmiszer-infláció alakulása, amelynek év per év alapon vizsgált szintje már közel 7 százalékponttal kedvezőbb a tavaly decemberben látott csúcspontjához képest. Biztató továbbá, hogy

2023 áprilisában az előző hónaphoz képest már csökkent a többi közt a sajt, a tejtermékek, a száraztészta, a kenyér, a vaj, a párizsi és a kolbász ára is, az üzemanyagok és a háztartási energia árcsökkenése mellett. 

Annak érdekében, hogy az infláció minél hamarabb és minél erőteljesebben csökkenjen, a kormány két új eszközt vezet be, amelyek jelentős versenyt generálnak a kiskereskedelemben, így további lökést adnak az élelmiszerárak csökkenésének. 

Június 1-jén megkezdődik a kötelező akciózás, minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy húsz termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amelyet a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg. Július 1-jén pedig elindul az online árfigyelő rendszer, amely több mint 60 termékkörre vonatkozóan napi szinten és üzletenként teszi elérhetővé mindenkinek a legkedvezőbb árakat.