Hévíz évek óta az orosz turisták egyik közkedvelt magyarországi úti célja volt, ők azonban egyelőre elmaradnak az ukrajnai háború és a nyugati szankciók miatt.

Tavaly 955 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek Hévízen, ami elmaradt a 2019-es 1,233 milliós csúcsértékhez képest

 – nyilatkozta a Mandinernek a város polgármestere, Papp Gábor.

20220718 Hévíz Hévízi tófürdő, illusztráció
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Pont az orosz ajkú vendégek hiányoznak, hiszen ők nagyjából évi 300-350 ezer vendégéjszakát töltöttek el Hévízen. Ha ezt a számot hozzáadjuk a tavalyi 955 ezerhez, látszik, hogy már 2022-ben is csúcsot döntöttünk volna

– mondta.

A kieső vendégforgalmat elsősorban a környező országokból, például Szlovákiából, Szlovéniából, Csehországból, valamint a Németországból érkező turistákkal igyekeznek pótolni.

Az utóbbi időben rengeteg magyar fedezte fel Hévízt a koronavírus-járvány és az utazási korlátozások eredményeként, az adatok szerint közülük nagyon sokan azóta is visszatérő vendégek.

A hévízi polgármester jobb eredményt vár a 2022-esnél

A korábbi 6,5 éjszakás itt-tartózkodás tavaly lecsökkent 3,7-re, ami elsősorban az oroszok hiányának tudható be, de azért az áremelések is közrejátszottak benne. Most azonban úgy látom, ezen a téren is várható emelkedés, és ha elérnénk a 4,5-5 éjszakát, azt egyértelműen sikerként könyvelnénk el

 – fejtette ki. Hozzátette: tavaly nagyjából fele-fele volt a bel- és a külföldiek aránya, az idén azonban ismét többségbe kerülhetnek a határokon túlról érkezők.

Mint mondta:

az előző évhez viszonyítva nagyságrendileg havi 5-10 ezres emelkedést regisztrált Hévíz a vendégéjszakák számában az idén január és április között.

Kitért arra is, hogy a pandémia ideje alatt bezárt szállások jellemzően inkább a felújítás mellett döntöttek. Az egyik legnagyobb szállodalánc megújult hotelét a napokban nyitják újra, jövőre pedig elkészül egy újabb hatalmas szálloda 286 szobával.

A Hévíz–Balaton Airport fejlesztéséről szintén folyamatosak a tárgyalások – említette. A repülőtér jelenleg chartergépeket fogad Németországból, Drezdából és Lipcséből, de friss hír, hogy az egyiptomi Air Cairo is tervezi charterjáratok indítását, emellett más járatfejlesztésekben is tervben vannak Sármelléken. 

Meglepően sok a szállásfoglalás, nem csökken a kereslet a külföldi és belföldi nyaralásokra

Hol és mennyiért nyaralunk az idén? Iránytű az induláshoz.