Az idén márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké pedig 9,0 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki gyorstájékoztatójából.

2020.05.30. Gyula Gyulai Vár turizmus Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet
20200530 Gyula fotó: Katona Vanda KV Magyar NemzetGyula panzió, szálláshely.
Egyre kevesebb a magyar vendég a hazai szálláshelyeken.
Fotó: Katona Vanda / Mediaworks

A csökkenést a magyar turisták okozták, ugyanis a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17 százalékkal csökkent, miközben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,2 százalékkal nőtt.

Az idei első negyedévben a belföldi vendégek 9,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek viszont 15 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

Márciusban a belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjával összevetésben. A vendégek száma 367 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig 825 ezer volt. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

A forgalom a panziókban 27, a közösségi szálláshelyeken 29 százalékkal mérséklődött a 2022. márciusihoz viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 25, valamint 18 százalékát regisztrálták.

A kiskereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele csaknem 36 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 26 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,6 százalékkal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. 2018 kereskedelmi szálláshely, köztük 845 szálloda és 900 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

Meglepően sok a szállásfoglalás, nem csökken a kereslet a külföldi és belföldi nyaralásokra

Kiemelkedően sikeres nyári előfoglalási szezont zártak a kiutaztatók, és hasonlóan élénk keresletet érzékel a döntően belföldi szálláshelyeket közvetítő Szallas.hu, ahol időarányosan 24 százalékkal több a foglalás, mint tavaly ilyenkor. Nyaralási körkép a Világgazdaságtól.