Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben – tudatta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
 

20220812 buslakpuszta hulladékudvar és a szemétgyűjtésről zalaegerszeg pezzetta umberto pu zalai hírlap

20220812 Búslakpuszta Búslakpuszta hulladéklerakó udvar, szemétgyűjtőFotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Raisz Anikó az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben emlékeztetett, a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a hulladék a lehető legnagyobb arányban hasznosul újra nyersanyagként.
Ennek érdekében az országban júliustól átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer, és az állam helyett egy magánvállalat, a MOHU Mol Zrt. végzi majd a hulladékgazdálkodást.

Ekkortól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően elindul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a termékek gyártóinak és forgalmazóinak – a szennyező fizet elve alapján – díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.


Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyag termékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti.
Raisz Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvántartásba vételt a tevékenységet már folytató gyártóknak – az első belföldi forgalomba hozókat és a saját célú felhasználókat is ideértve – az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) által üzemeltetett OKIR-rendszeren keresztül május 31-ig szükséges teljesíteni.
 

A nyilvántartásba vételi kötelezettség elmulasztása hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható. 

Az érintetteknek emellett a MOHU Mol  Zrt. által üzemeltetett elektronikus felületen is regisztrálniuk kell a nyilvántartásba vétel kérelmezését megelőzően a hónap végéig – olvasható az EM közleményében.

Ezrek regisztrálását várja a Mol Mohu

A regisztráció támogatja a fenntarthatóbb, átlátható és követhető hulladékáramlást a tervek szerint.