Szakmai egyeztetés keretében ismét találkozott Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök, közölte a Pénzügyminisztérium.

Matolcsy György, Varga Mihály
Matolcsy György és Varga Mihály (Fotó: Pénzügyminisztérium)

A megbeszélés egyik témája a jövő évi költségvetés volt, amellyel háborús időkben is garantálható Magyarország biztonsága, a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsicsökkentés védelme.

A felek egyetértettek abban, hogy fegyelmezett gazdálkodással, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára

– olvasható a közleményben. A kormány ennek megfelelően a jövő évi költségvetéssel 3 százalék alá csökkenti a hiányt és 67 százalék alá az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát, miközben 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol. A kabinet és a jegybank közös célja, hogy még az idén egy számjegyűre csökkentse az inflációt, mérsékelje a kamatokat, a gazdaságot pedig megvédje a recessziótól.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a gazdaságirányítás két fő ágának vezetője legutóbb áprilisban folytatott személyes egyeztetést, akkor megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl rendszeres személyes megbeszéléseket folytatnak. Ezt a szándékukat most is megerősítették.

Később az MNB is közleményt adott ki az eseményről. Ebben azt írták, hogy a kormány és a jegybank együttműködése hozzájárul ahhoz, hogy 

  • év végére egyszámjegyűre csökkenjen az  
  • mérséklődjenek a kamatok, 
  • javuljanak az egyensúlyi mutatók 
  • és visszatérjen a magas ütemű  

Ahogy korábban megírtuk, egyelőre csak a költségvetés sarokszámai ismertek, amelyek alapján valósággal kilő a gazdaság, miközben a büdzsé deficitje 3 százalékos maastrichti kritérium alá bukhat. A törvényjavaslatot május 30-án nyújthatja be a kormány az Országgyűlésnek, előtte azonban a Költségvetési Tanácsnak 10 napja lesz, hogy véleményt alkosson. A parlament még a tavaszi ülésszakban, július 7-én szavazhat róla.