Módosítanának a választási törvényen egy, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához frissen benyújtott dokumentummal – írta meg elsőként a Magyar Nemzet a birtokába jutott javaslat alapján.

20191013_Szavazás Gyulán_Gyula_Fotó: Lehoczky Péter_BMH
Eltörölnék az időközi önkormányzati választásokat 2024 közepéig.
Fotó: Lehoczky Péter / Mediaworks

Míg az érvényes eljárási szabályok az őszi választáshoz képest határozzák meg, hogy meddig lehet időközi választást tartani, addig a benyújtott javaslat ezt az önkormányzati és az európai parlamenti választások 2024. június 9-i időpontjához kötné. Tehát egy évvel a 2024-es választások előtt lehet utoljára időközi önkormányzati választást tartani.

A módosító elfogadása esetén két további fontos változtatás léphet életbe. Az egyik, hogy a már kiírt választások közül csak azokat tartják meg, ahol már elkezdődött a kampány, azaz 50 napon belül esedékes az időközi választás. A portál rávilágít, hogy a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ez 15 települést érint.

Az indítvány szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt.

Ha a törvénymódosítást napokon belül kihirdetik, az azt jelenti, hogy az elhunyt Vágó István DK-s politikus önkormányzati mandátumát már nem választással töltenék be.

A másik jelentős módosítás a kompenzációs lista állítását érintené. 

Az indítvány értelmében ehhez a tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában a pártoknak és pártszövetségeknek jelöltet kell állítaniuk. 

A budapesti kerületekben az a jelölő szervezet állíthat kompenzációs listát, amely a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított. A javaslat szerint a fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint a megszerezhető mandátumok összessége.

A parlament jövő kedden szavaz a törvénymódosításról, és a kihirdetését utáni nyolcadik napon lép hatályba a Magyar Nemzet információi szerint.