Energetikai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a katari emírség, erről posztolt Orbán Viktor miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a közel-keleti országban. A kormányfő két miniszterét, Varga Mihályt és Nagy Mártont is magával vitte a tárgyalásokra, amelyekről hamarosan részleteket is közölnek.

Energetikai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a katari emírség

Katar a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkezik, ennek köszönhető, hogy az orosz–ukrán háború kitörése és a diverzifikációs törekvések felerősödése óta gyakorlatilag egymásnak adják a kulcsot az európai országok állam- és kormányfői. 

A magyar kabinet tavaly decemberben kötött politikai megállapodást, amely után az MVM és a QatarEnergy között megindultak a tárgyalások földgáz vásárlásáról, vélhetően erről lehet hamarosan bejelentés.

Ez lehet a második nagy gázüzlet az azeri után, a múlt hónapban írták alá az egyetértési nyilatkozatot Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia miniszterei, valamint Azerbajdzsán minisztere. Ennek értelmében akár évi 5-9,5 milliárd köbméter gázt is szállíthatnának Azerbajdzsánból Kelet-, Közép- és Nyugat-Európába az érintett országokon keresztül.

Katar esetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még decemberben azt mondta, hogy további infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a dél-európai vagy délkelet-európai LNG-terminálokból nagyobb mennyiségű földgáz érkezhessen Magyarországra.