A csütörtöki esti Magyar Közlönyben megjelent a törvény az egyes állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes tulajdonba adásáról. Ezt a jogszabályt még május 3-án szavazta meg a parlament, most viszont már Novák Katalin aláírása is rákerült.

Budapest, 2022. október 20.Számlálóbiztos egy budapesti családnál 2022. október 20-án. A népszámlálási kérdőívek online kitöltési szakaszának lezárulása után ezen a napon megkezdődött a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza, amely október 20-tól november 20-ig tart.MTI/Illyés TiborBudapest, 2022. október 20.
Számlálóbiztos egy budapesti családnál 2022. október 20-án. A népszámlálási kérdőívek online kitöltési szakaszának lezárulása után ezen a napon megkezdődött a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza, amely október 20-tól november 20-ig tart.
MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A törvény arról szól, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ingyenesen átruházhatja azokat az állami tulajdonban lévő infokommunikációs eszközöket, amelyeket még a 2022-es lebonyolításához szereztek be. Ezek fölött az eszközök fölött a KSH gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A jogszabály pedig kimondja, hogy az eszközöket

  • helyi önkormányzatok,
  • országos nemzetiségi önkormányzatok,
  • egyházak, egyházi jogi személyek,
  • közbiztonság és közrend fenntartásával összefüggő tevékenységet, egészségügyi tevékenységet vagy szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi tevékenységet folytató civil szervezetek,
  • közösségi, társadalmi tevékenységet folytató nonprofit gazdasági társaságok,
  • közhasznú szervezetek
  • vagy agrárgazdasági tevékenységet végző köztestületek

között lehet szétosztani az általuk ellátott feladatok elősegítése céljából. A törvény a kihirdetését követő napon, vagyis május 12-én lép hatályba.

Milyen informatikai eszközöket és mennyit osztanak szét ingyen?

A közlönyben megjelent szövegből nem derül ki, de az Országgyűlésnek benyújtott tervezetben szerepelt, hogy az infokommunikációs eszközökön táblagépeket, tehát tableteket kell érteni. Ezeket a KSH használta a 2022-es népszámláláshoz, de már nincs rájuk szüksége. Ahogy azt a Világgazdaság korábban megírta: nem kis mennyiségről van szó, a KSH a népszámlálás sikeres lebonyolítása érdekében 34 500 darab informatikai eszközt szerzett be. Ezeknek csak egy kis részét tartaná meg a hivatal a saját közfeladata ellátásához, és további 32 ezer tabletet fel tud ajánlani továbbhasznosításra.

Mikor osztják szét a tableteket?

Azt fontos tudni, hogy a 32 ezer tabletből 22 ezer biztosan a közoktatásba kerül. Erre a terv szerint még áprilisban sor került, függetlenül attól, hogy a jogszabály csak most jelent meg. Ezeknél ugyanis csak annyi történt, hogy az egyik állami szervezet (KSH) egy másik állami szervezetre (valószínűleg a KLIK-re) ruházza át az ingóságát, ehhez tehát külön törvényi szabályozás nem szükséges. A fennmaradó 10 ezer eszköznél viszont igen. Dömötör Csaba a kormány képviseletében korábban azt ígérte, hogy amint megszületik a törvény – ez tehát megtörtént –, a KSH a lehető leggyorsabb úton szétosztja a kedvezményezetteknek a táblagépeket.

Az ingyenes táblagépek miatt is ölre mentek az Országgyűlésben a képviselők

A KSH népszámlálása után 32 ezer tablet maradt kihasználatlanul, amelyeket a kormány elajándékozna.