Közel 4 milliárd euró árbevételt ért el a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2022-ben az előző évi 3,1 milliárd után, valamint a 2021-es 75 millió eurós nyereséget tavaly 96 milliós profit követte – közölte a társaság pénteken.

2020.07.21.                                Mercedes-gyár, Kecskemét  - Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibridmodellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban.                                    Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
2020.07.21.                                Mercedes-gyár, Kecskemét  - Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibridmodellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban.                                    Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A beszámolóból kiderül, hogy mindez a növekvő legyártott darabszámnak és a tevékenység magasabb nyereségtartalmának köszönhető. A kecskeméti gyárban 2022 júliusában hozták nyilvánosságra azt az átfogó beruházást, amellyel a Mercedes-Benz tovább folytatja átállását a tisztán elektromos meghajtásra, és még intenzívebben zajlik a kecskeméti telephely felkészítése erre a feladatra. 

Ez a gyártósor készíti az újrapozicionált MMA-platform modelljeit az évtized közepétől. Ezek a tisztán elektromos hajtású kompakt Entry Luxury, vagyis belépő szintű luxusszegmens járművei. Továbbá 2024-től itt gyártják a szintén elektromos MB.EA platformra alapuló autókat is a tervek szerint.

A vállalat ennek érdekében több épülettel bővíti telephelyét, ahol egy új összeszerelő és karosszériagyártó sor is helyet kap.

Tavaly novemberben a második présüzem is megkezdte működését a kecskeméti üzemben. A csúcstechnológiás Servo présutca biztosítja a présszerszámok telephelyek közötti cserélhetőségét, ezzel rugalmassá téve a termelést, mivel a megrendeléstől a karosszériaüzemnek való kiszállításig minden folyamat elektronikus úton történik.

A tájékoztatás kiemeli, hogy a jövőben a gyárban készülő gépjárművek mindegyike még nagyobb arányban áll olyan alkatrészekből, amelyek helyben készülnek. Az új présüzem a Mercedes-Benz nemzetközi gyártási hálózatát is ellátja majd a préselt acél és alumínium alkatrészek széles választékával. A kecskeméti gyár tavaly az áramfelhasználásának teljes egészét zöldáramból fedezte, így mérleg szerinti szén-dioxid-semleges gyártást valósított meg.

Az üzem dolgozói létszáma 4543 fő volt tavaly, ám a közlemény szerint az új munkatársak felvétele és képzése 2023-ban intenzívebb lesz. 

Az új épületek építési munkái az év végéig befejeződnek, míg az MMA-modellpaletta gyártásához szükséges átalakítások egész évben zajlanak.