Száz százalékban rendelkezésre állnak az európai uniós források a Magyarország és Románia közötti határ menti fejlesztéseket támogató, úgynevezett Interreg programhoz – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nagyváradon.

A tárcavezető elmondta, hogy 2021 és 2027 között összesen 56 milliárd forint fordítható ilyen fejlesztésekre a kulturális örökségvédelem, a turisztika, a természetvédelem, a katasztrófavédelem, az oktatás és az egészségügyi együttműködés területén.

Még májusban megtartjuk az első ülésünket, amelyen döntés születik az első pályázati felhívások kiadásáról; 43 millió euróra, 17 milliárd forintra lehet majd pályázni

– jelentette be Szíjjártó Péter.

Úgy fogalmazott, hogy sikertörténetről van szó, amit jól mutat, hogy tavaly rekordot döntött a kereskedelmi forgalom, és mára Románia hazánk harmadik legfőbb exportpiaca és hetedik legkeresettebb befektetési célpontja.

A miniszter leszögezte, hogy mindemellett igazán nagy, új erőforrásokat felszabadító fejlemény majd Románia schengeni csatlakozása lesz, aminek már meg kellett volna történnie.

„Hamis érveknek, hadd ne mondjam, hazugságoknak tartjuk azokat a felvetéseket, amelyekre alapozva egyesek megvétózták a román csatlakozást” – hangsúlyozta.

Mi pontosan tudjuk azt, hogy nincsen migrációs kockázat Románia irányából, mert Románia megvédi a saját határait. Nyilvánvalóan csak valamifajta képmutatás eredménye lehetett az, hogy Románia nem válhatott a schengeni övezet tagjává

– fogalmazott.

„Érdekes, hogy amikor egy közép-európai ország nyúl a vétó eszközéhez, akkor az az európai egység csúf megbontása. Ha meg egy nyugat-európai ország vétózik, akkor csak él az európai uniós szerződés által adott lehetőségekkel. Erre a kettős mércére Európában semmi szükség nincsen” – tette hozzá.

Majd arról számolt be, hogy a román schengeni csatlakozáson sokat nyerne mindkét állam és gazdaság. „Ezért arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy minél előbb újra terjessze be az Európai Tanács elé Románia schengeni övezeti csatlakozását. És arra szólítjuk fel a tagállamokat, amelyek ezt korábban megakadályozták, hogy álljanak el a vétójuktól” – közölte.

Magyarország Románia rendelkezésére áll ebben a kérdésben is, minden segítséget megadunk ahhoz, hogy minél előbb határellenőrzés nélkül, hosszú kamion- és személyautósorok nélkül lehessen átkelni a két ország közötti határon

– emelte ki.