Júliustól 18 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.

20230131 KecskemétKecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház adott helyet a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny alapápolás-gondozás kategória megyei döntőjének.
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Takács Péter kiemelte, a kormány korábbi vállalásának megfelelően folytatódik az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügy egyéb – gazdasági, műszaki, pénzügyi és számviteli – területein dolgozók alapbérének emelése.

Ennek köszönhetően egy négy–hat éve dolgozó, felsőfokú végzettségű (F kategória) egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 422 550 forintról július 1-jével 498 600 forintra, míg egy 19–21 éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló mostani bruttó alapbére 493 690 forintról 582 550 forintra emelkedik (az utóbbi 2010-ben 149 150 forint volt).

Az államtitkár felidézte, hogy az ápolók bére legutóbb 2022 januárjában nőtt, és a most bejelentett emeléssel 2010-hez képest bruttó alapbérük átlagosan a négyszeresére emelkedik. A kormány tervei szerint a béremelés jövő év márciusában „egy nagyobb lépéssel” folytatódik – emelte ki. 

Ezzel a kormány eléri, hogy az orvosok és a szakápolók közötti bérolló ne nyíljon tovább

közölte Takács Péter. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány végrehajtotta az orvoskamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is, így az orvosoknak ez év elejétől újabb 11 százalékkal nőtt a bérük.

Létszámleépítéssel teremthetik elő a béremelések forrását a közszférában

A háború ellenére újabb körrel folytatódhat a béremelése . Emiatt módosul a kormánytisztviselői – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Magyar Közlönyben már meg is jelent az új bértábláról szóló rendelet.