A pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek kötelező lesz idén október 1. és december 31. között figyelemfelhívó értesítést küldeniük minden bankszámlaszerződéssel rendelkező ügyfelüknek.

20221003 Budapest  Magyar Állampapír  Plakát  Hirdetés  Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221003 Budapest Magyar Állampapír Plakát  HirdetésFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az értesítésben egy részletes és áttekinthető táblázatnak kell lennie, amiben a hitelintézet kiszámolja, hogy az adott ügyfél egy meghatározott időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, ha 100 ezer, 500 ezer vagy egymillió forintért befektetett volna magyar állampapírba

– olvasható a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a figyelemfelhívó értesítésben a 2022. október 1-jén kibocsátott és vásárolható, vagy jegyezhető Diszkont Kincstárjegy, a lakossági állampapírok közül pedig a Kincstári Takarékjegy, vagy a Bónusz közül állampapírtípusonként legalább egy eszközbe történő befektetéssel elérhető hozam bemutatását írja elő a kormány.

A Bónusz lehet az új kedvenc állampapír

Csökken az újonnan érkező, extrém népszerű Prémium Magyar Állampapírok kamata, emiatt – közel két hónapig – biztosan a Bónusz Magyar kínálja a legmagasabb megtérülést.

A tájékoztatóban annak is szerepelnie kell, számítással együtt, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfelek mekkora kamatot érhettek volna el. 

A tájékoztató formáját és tartalmát az általános politikai koordinációért felelős miniszter, vagyis Rogán Antal és a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter, vagyis Nagy Márton közös rendeletben határozhatja meg.