Javuló foglalkoztatottsági adatokat közölt péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal: májusban 4,713 millióan dolgoztak Magyarországon, az egy évvel ezelőtti szinthez képest 26 ezerrel, áprilishoz viszonyítva 7 ezerrel többen.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap


Korábban írtunk arról a jelenségről, hogy egyszerre emelkedik a foglalkoztatottság és a ami abból fakad, hogy a megélhetési költségek az miatt drasztikus elszálltak, emiatt az inaktívak közül egyre nagyobb többen térnek vissza munkaerőpiacra, akik most jelennek meg először a statisztikai adatokban.

Úgy tűnik azonban, hogy hiába volt a második negyedévben is technikai recesszióban a gazdaság és még mindig 20 százalék fölött az infláció, májusban a munkanélküliség tovább csökkent, már csak 186 ezren voltak állás nélkül, amivel a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra mérséklődött az áprilisi 3,9 után.

Ha a háromhavi gördülő adatokat nézzük, a március–májusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 10 ezerrel több, 4,704 millió fő volt, azon belül a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 14 ezerrel, a külföldön dolgozóké 5 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 9 ezerrel csökkent. Ugyanakkor 15–74 éves munkanélküliek száma 27 ezer fővel, 191 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

A 15–64 évesek közül 4,588 millióan minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,5 százalék volt. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma lényegében nem változott, 2,428 milliót tett ki, foglalkoztatási rátájuk 78,8 százalék volt. A nők esetén a foglalkoztatottak létszáma 2,161 millióvolt, a foglalkoztatási ráta 0,4 százalékponttal, 70,2 százalékra emelkedett. 

A munkakeresés átlagos időtartama 9,7 hónap volt, a munkanélküliek 36,3 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Czomba Sándor: megvédtük a munkahelyeket

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédte a munkahelyeket - értékelte az adatokat Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, aki rámutatott, hogy a munkanélküliek száma 2010 májusához képest 286 ezer fővel csökkent, ami azt jelenti, hogy a munkanélküliek száma Debrecen és Szolnok összlakosságával egyenértékű számban csökkent.

A kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést, megvédje a munkahelyeket, a családokat és a magas beruházási aktivitást. Ennek érdekében 2030-ig 500 ezer fővel szükséges növelni a foglalkoztatottak számát, ezt szolgálja a nemrégiben elfogadott, vendégmunkásokra vonatkozó törvény is 

- mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.