Az elmúlt két hónapban a cégalapítások száma alacsonyabb volt, mint a megszűnéseké, de a különbség mértéke fokozatosan mérséklődik – közölte az Opten a legfrissebb adatok alapján az ágazati trendet. 

Confident,Bearded,Head,Civil,Engineer-architect,In,Sunglasses,Is,Standing,Outside
Nem túl kedvezők az ágazati kilátások most. Fotó: Shutterstock

Az építőipari termelés volumene továbbra is csökken, az új szerződésállomány jócskán elmarad az éves bázistól a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentése szerint, vagyis mindezek nem adnak biztató képet a jövőre nézve. 

Nem meglepő tehát, hogy elmaradt az elmúlt hat év szezonális átlagától a májusi építőipari cégalapítások száma, az ágazati vállalkozások összesített száma  is enyhe csökkenést mutat az előző hónaphoz képest, viszont még mindig meghaladja a 2022. decemberi állapotot. 

Az újonnan alapított cégek száma már második hónapja elmarad a megszűnőkétől, 

de a különbség mértéke csökkenő tendenciát mutat. Az új cégek alakulásának dinamikája visszafogottabb, az elmúlt hat év szezonális átlagát sem éri el.

Kevesebb vállalkozás szűnik meg, de a volumen még mindig meghaladja a hosszú távú szezonális átlagot, ami rávilágít a szektorban uralkodó bizonytalan helyzetre – mutat rá az Opten elemzése.

Felszámolási eljárások
 

Beszédes adat továbbá, hogy nő a felszámolással megszűnő társaságok aránya, ezek immáron két hónapja teszik ki a megszűnések mintegy 50 százalékát. Ezzel szemben a végelszámolással megszűntek aránya a korábbi 50 százalékról 25 százalékra apadt. A visszaesés egyik oka a tavalyi kataváltozás miatt elindított, a szokványost meghaladó végelszámolási eljárások lezárása.

A fél éve tartó tendenciának megfelelően tovább erősödött az újonnan indult cégbírósági eljárások között a felszámolási eljárások aránya, ami az építőiparban 1 százalék, ez pedig éppen a kétszerese az országos átlagnak. 

Az új felszámolási eljárások több mint fele a három-öt éve alakult cégeket érint. 

Az építőiparban nagyobb eséllyel indulnak új felszámolási eljárások olyan cégek ellen, amelyek korábban nem kerültek hasonló helyzetbe. Az ágazatban ugyanis 12,6 százalék, míg országosan csak 9,6 százalék volt a májusi adatok szerint azok aránya, akik a felszámolás megindítása előtt sem kényszertörlési eljárást, sem végelszámolást nem tapasztaltak.

Budapesten és Pest vármegyében – ahol az építőipari vállalkozások közel fele működik – indult a felszámolási eljárások 60 százaléka. Az előzmények nélkül indított felszámolások aránya viszont itt kevesebb mint 9 százalék volt.

Opten–CFI vármegyénként az építőiparban
2023. május
 

Egyértelműen kettős képet festenek az építőipar májusi adatai Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője szerint.

Az ember hajlamos lenne arra gondolni a KSH legújabb statisztikái alapján, hogy az építőiparban tömeges vállalati bedőlések várhatók,

de a cégtrendek szerencsére ezt nem támasztják alá. 

Az építőiparban jellemző, hosszabb projektidőszakok valószínűleg még mindig tartják magukat, ami megkönnyítheti a vállalatok helyzetét

– összegzett a szakértő, aki arra is figyelmeztetett, hogy már látható a folyamatok árnyoldala: a folyamatosan magas szintet elérő új felszámolások száma, és különösen a korábbi problémák nélküli cégek országos átlagon felüli aránya jelez aggodalomra okot tendenciát. 

Egyre több a szektorban az új kihívás, a cégeknek meg kell találniuk a módját, hogyan kezeljék ezeket – tette hozzá Alföldi.