„Köszönettel tartozunk a Boschnak, hogy utat mutat a magyar vállalatoknak. Bízunk abban, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódni fog, mi azon leszünk, hogy még több innováció legyen Magyarországon” – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs élményközpont átadásán, a Bosch fővárosi telephelyén. 

Bosch
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tárcavezető szerint a magyar ipar növekedése erősen high-tech: gyártásban 132 országból az 5. helyen állunk, az IMF szerint 70 százalék körüli aránnyal szinte minden fejlett országot megelőzünk. Ezenkívül a világ 14. legkomplexebb exportjával rendelkezünk, és EU-s összehasonlításban is kiemelten magas a kivitelen belül a high-tech aránya: míg Magyarország 2019-ben meghaladta a 77 százalékot ebben a mutatóban, addig Németországban ez a szám 73,9 százalék volt.

Nagy Márton hangsúlyozta, a magyar gazdaság technológia- és a tudástranszfere is figyelemreméltó, szerinte a Bosch is azért van itt, mert nagyon magas a műszaki képzés színvonala nálunk.

A külföldi működőtőke-beáramlás (FDI) jelentőségét is kiemelte, idén mintegy 4000 milliárd forint értékű FDI jön hazánkba, ami 2021-hez képest kétszeres, 2010-hez viszonyítva pedig hétszeres növekedés, ráadásul az unión belül Magyarország a második legvonzóbb befektetési helyszínnek számít. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar hozzáadott értéknek ezen beruházások mentén erősödniük kell, azaz a magyar beszállítóknak egyre nagyobb szerepet kell kapniuk a befektetésekben.

Világszínvonalú innovációs élményközpont nyílt a magyar fővárosban

A világon másodiknak számító CU.BE digitális élményközpont egy olyan innovatív tér, ahol a hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója, a Bosch az ipari digitalizáció legújabb eszközeivel mutatja meg, mire képes a modern gyártástechnológia, beleértve a negyedik ipari forradalom vívmányait.

Világszínvonal, amit láthatunk, büszke vagyok arra, ami itt, Magyarországon megvalósult

– közölte Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és az Adria régió vezetője, hozzátéve, hogy a Boschnál a jövő technológiáját fejlesztik, ahhoz azonban, hogy újabb és újabb eredményeket érjenek el, egyre inkább szükség van az együttműködésre. Ezért olyan ökosztisztémát építenek, amelyben ipari partnereikkel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatnak azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek a mindennapjainkba. Ebben segít a most átadott innovációs élményközpont, szerinte ennek a munkának az egyedülálló helyszíne a CU.BE.

Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója szerint egyáltalán nem megszokott, hogy egy ipari berendezések gyártására specializálódott cég egy ilyen élményközpontot létesít. Hangsúlyozta, ez egy nyitott, inspiráló tér, amelyben olyan innovatív megoldásokon dolgoznak, amelyek jobb hellyé teszik a világot.