A lakossági és az intézményi hulladék elszállítása is rendben zajlik az új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer július 1-jei indulása óta – mondta a Mohu Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója a társaság hétfői online háttérbeszélgetésén, közölte az MTI .

Pethő zsolt
Pethő Zsolt szerint zökkenőmentes a hulladékgazdálkodás, amióta azt átvette a Mohu Hulladékgazdálkodási Zrt.

Pethő Zsolt tájékoztatott arról, hogy a július 1-je előtt működő összes közszolgáltató mellett eddig 169 céggel írtak alá vállalkozói szerződést, és folyamatban van további 30 megállapodás. A vezérigazgató hozzátette, hogy ezek a társaságok általában két-három alvállalkozóval dolgoznak, így mintegy 400-600 vállalkozás vesz részt az új hulladékgazdálkodási rendszerben. Pethő szerint a társaság piaci áron állapodott meg a cégekkel, és ennél magasabb áron nem kötnek szerződést.

A Mohu a koncessziós szerződés alapján az által előírt 65 százalékos újrahasznosítási arány elérését vállalta a fémek kapcsán.

A koncessziónak része a lakosságnál keletkező fém- és elektronikai hulladék is. Ezeket jelenleg több mint 100 telephelyen lehet leadni, amivel az egész ország kapacitását lefedték.

A vezető hangsúlyozta, hogy a Mohu a teljes hulladékmennyiség létező legnagyobb újrahasznosítására törekszik, így dolgozták ki a pénzügyi ösztönzőrendszert is. Példaként egy mosógéppel szemléltetett, amelyben elmondása szerint nemcsak a fémet keresik, hanem más újrahasznosítható anyagot is, például üveget és különböző műanyagokat. Ugyanez vonatkozik az elektronikai hulladékokra vagy a roncsautókra.

Györkös Péter, a Mohu anyag- és termékáram-vezetője kifejtette: az eddigi tapasztalatok szerint a hulladék elektronikai eszközöknek csak az egyharmadát gyűjtötték be, a gépjárműveknek pedig mintegy 10 százaléka kerül legális bontókba. A koncesszió előtti rendszer arra motiválta a szereplőket, hogy csak az értékes fémrészeket vegyék át, a többi, értéktelenként kezelt rész gyakran illegális hulladékként végezte vagy a közszolgáltatókhoz került – hívta fel a figyelmet.

A teljes újrahasznosításhoz új megközelítésre van szükség; az európai uniós célkitűzések teljesítése érdekében szétválasztják a roncsautókat, az elektronikai hulladékokat és a háztartási fémtartalmú eszközöket. Arra törekednek, hogy ezek bontása környezettudatos, szabályos legyen – közölte.

© Unger Tamás
20230104 BükElromolva is értékes - Hulladékudvarokban, kereskedőknél is leadható az elektronikai eszköz.Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe 20230104 Bük

Elromolva is értékes - Hulladékudvarokban, kereskedőknél is leadható az elektronikai eszköz.
Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Az elektronikai hulladékból többet hasznosítanak újra, mint korábban.
Fotó: Unger Tamás /  Vas Népe

A Mol 35 évre nyerte el a magyarországi hulladékkoncessziót. Július 1-jétől a Mohu Hulladékgazdálkodási Zrt. mint koncessziós társaság végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, a kereskedelmét és a kezelésre való átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését.

Így szemetelünk mostantól: új hulladékudvarok nyílnak, gyorsabb és egyszerűbb lesz a leadás

Bármely hazai illetékességű állampolgár bármely hazai hulladékudvart használhatja, mégpedig az eddiginél általában hosszabb nyitvatartási időben. Gyorsította és egyszerűsítette a hulladékok átvételét az országos hulladékgazdálkodásért július 1-je óta felelős Mohu, új hulladékudvarok létesülnek, a kistelepüléseken mobil változatban is.