A hazai vállalkozások 74 százaléka tervezi emelni a belföldi árait a következő fél évben – derült ki a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből. A GVI a féléves konjunktúravizsgálatának részeként 2061 vállalkozás vezetőjét kérdezte meg áprilisban a jövőre vonatkozó terveikről. A 2022 októberében elvégzett felmérésben 8 százalékkal több cég válaszolta, hogy emelni akar.

20220414 - Sütemény körkép húsvét előtt a Rádi Pékségben, Egerben - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel / Mediaworks

Az áremelést tervező cégek száma továbbra is meghaladja a koronavírus-járvány előtt tapasztalható szintet.

A vállalkozások 36 százaléka inflációkövető drágulást akar bevezetni a következő fél évben. 

A fogyasztói árak emelkedési ütemét meghaladó emelést 6 százalék tervez. Fél évvel korábban ez az adat 15 százalék volt. A felmérésben részt vevő cégek 22 százaléka mondta azt, hogy fél éven belül nem emel.

Elsősorban a kis- és közepes vállalkozások akarnak emelni az árakon (78, illetve 81 százalék). Az egyes ágazatok közül 

a kereskedelmi vállalkozások között van a legtöbb cég, amely fél éven belül emelést tervez (84 százalék). 

A teljesen magyar tulajdonban lévő vállalkozások körében nagyobb az áremelési hajlandóság, mint a külföldi tulajdonúak körében (76, illetve 68 százalék).

Majdnem kétszázezren vették igénybe az induláskor az online árfigyelő rendszert

Elindult a Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közös munkájával megalkotott online árfigyelő rendszer. A tárca közleménye szerint az első két napban majdnem 200 ezren látogatták meg az oldalt.

Az exportra értékesítő hazai cégek esetén a felmérésből az derült ki, hogy 39 százalékuk akar árat emelni. Érdekesség, hogy fél évvel korábban a számuk sokkal magasabb volt, akkor még 63 százalékuk beszélt drágításról.