Elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát a kormány, amelynek értelmében 1 milliárd forinttal támogatja a hazai csipgyártó kapacitások kiépítését – derül ki a tárca hétfői közleményéből. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a járvány alatt tapasztalt csiphiány egész Európa sebezhetőségére rámutatott, miközben Magyarországnak világszínvonalú anyagkutatási képességei vannak. A most elindított csiphordozó kerámialapka K+F+I projekt erre a tudásra építve próbál belépni a fejlett technológiai piacra, növelve ezzel hazánk versenyképességét.

FÁBIÁN Gergely
Budapest, 2023. június 22.Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszédet mond a technológiai koalíciók összevont plenáris ülésén, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. rendezvényén a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2023. június 22-én.MTI/Soós Lajos Budapest, 2023. június 22.
Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszédet mond a technológiai koalíciók összevont plenáris ülésén, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. rendezvényén a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2023. június 22-én.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

A GFM felmérte Magyarország K+F-képességeit a csiphordozó kerámialapka fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében, és több fázisból álló kísérleti projektet dolgozott ki. E szerint 

már középtávon kiépíthető a gyártókapacitás.

Fábián emlékeztetett arra, hogy a félvezető üzletágat gyors technológiai változás jellemzi, a kutatás, fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában kiemelkedő. A mostani projekt és a későbbi fejlesztések ezért hozzájárulnak a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához.