Csalódást keltő teljesítményen van túl idén a magyar ipar, hiába a Covid alatt felgyülemlett magas rendelésállomány és az ellátási gondok oldódása, az alól egyetlen nemzetgazdasági szektor sem tud elhajolni.

20211022 Kecskemét Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: gyár  belső 20211022 Kecskemét 
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 
A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 
A képen: gyár  belső
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Szeptember óta folyamatosan gyenge termelési adatok érkeznek az ágazatból, ezalatt az idő alatt négy olyan hónap is volt, amikor havi bázison csökkent a kibocsátás. Mindez annak tükrében, hogy az elmúlt bő fél évben végig 20 százalék fölött emelkedtek a fogyasztói árak, nem meglepő, pláne, ha a belföldi értékesítésre szánt termékek gyártását nézzük, ahol egészen brutális visszaesés történt. Ebben a szegmensben tavaly decemberben közel 14 százalékkal csökkent a termelés havi alapon, ekkora mértékű zuhanást egyetlen hónap alatt egyedül a Covid idején láttunk, azzal a lényeges különbséggel, hogy akkor a helyreállás szinte azonnal megkezdődött. Ugyanakkor szakértők szerint már körvonalazódik a fordulat.

Szerencsés esetben a májusi adat már a kilábalás első jele lehetett a teljesítmény havi alapú, 1,6 százalékos növekedésével, ennél azonban természetesen többre lesz szükség

mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, aki hozzátette, hogy a helyreállás nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni, inkább egy folyamat lesz, amihez a belső kereslet erősödésére mindenképpen szükség van, hiszen az ipar visszaesésében most ez játssza a legnagyobb szerepet. Ebben pedig leginkább az infláció mérséklődése tud segíteni, mivel eddig a magas áremelkedési ütem rontotta a háztartások jövedelmi helyzetét.

„A másik fontos tényező a magas energiaárszint, amely a magyar és az egész európai ipar versenyképességét visszafogja. A világpiaci energiaárak már mérséklődtek, ennek előbb-utóbb meg kell jelennie az ipar áraiban is, tehát a javulásra ez is okot ad” magyarázta a szakember. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ez már megkezdődött, az ipari árak májusban átlagosan 11,2 százalékkal emelkedtek, ami 2021 májusa óta a legalacsonyabb érték

A szakember hozzátette, az ipar a teljes kapacitásának mintegy 80-85 százalékát használhatja ki most, azonban az egyes ágazatokban is nagyon eltérő lehet ennek mértéke.

A törésvonalat a termelésben a belföldi és exportra történő gyártásban látni, az exportra termelő vállalatoknál sokkal kisebb a visszaesés, sőt, a járműipar vagy a villamos berendezések termelése rendre növekszik.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője ugyancsak fokozatos kilábalásra számít, szerinte egyáltalán nem lesz látványos a folyamat. Ahhoz, hogy fordulat jöjjön, két tényezőre van szükség, egyrészt a külső kereslet növekedésére, másrészt a belső kereslet radikális felfutására. Egyik esetben sem várható azonnali javulás, Németország például idén recesszióval néz szembe, miközben idehaza az infláció is csak lassan mérséklődhet. Mindenesetre a bázishatásoknak köszönhetően az év végére ismét pozitív tartományban lehet a kibocsátás, de éves szinten mintegy 5 százalékos lehet a visszaesés.

 

Fokozatosan kapcsolódhatnak be a termelésbe a beruházások

Az ipar jövőre már kedvezőbb kilátásokkal néz szembe a felfutó kapacitásoknak is köszönhetően. A feldolgozóiparban a beruházások a válság ellenére is folyamatosak, még az első negyedévben is, amikor technikai recesszióban volt a magyar gazdaság, növekedni tudott 7,3 százalékkal, miközben a teljes nemzetgazdasági volumen 2,8 százalékkal csökkent.

Török Zoltán ennek kapcsán jelezte, hogy az év első felében 8 akkumulátoriparhoz kapcsolódó beruházást jelentettek be Magyarországon, több mint 3 milliárd euró értékben, ezek viszont csak a jövőben kapcsolódnak be a termelésbe.

Regős Gábor annyit tett hozzá, hogy ugyan nagyobb ugrás az óriásberuházások – mint a CATL- vagy a BMW-gyár – elkészültével várható a termelésben, már 2023 második felében és 2024-ben is számíthatunk új kapacitások belépésére (az SK Innovation iváncsai gyára már a nyáron próbatermelésbe kezd), ami az exportadatokban is meg fog jelenni, az idei 7,2 százalékról jövőre 7,8 százalékra gyorsulhat a kivitel volumene.

Az és az ipar lehet a növekedés támasza

Szakértők egyetértenek abban, hogy a nettó export és az ipar lehet a növekedés fő támasza a következő években, úgy, ahogy a 2010-es évek elején, amikor a visszaeső fogyasztás és segítette az egyensúly helyreállását. Török Zoltán szerint idén ez menti meg a növekedést, majd középtávon egyre inkább beállhat a GDP-bővülés a 3–4 százalékos tartományba. Regős ezzel együtt hangsúlyozta, hosszabb távon több tényező meghatározó a növekedésünk szempontjából: hozzájutunk-e a kkv-k fejlesztéséhez szükséges uniós forrásokhoz, illetve hogyan alakul a működő tőke beáramlása? A kkv-k megerősítése a hazai tulajdonú vállalati szektor fejlesztése miatt fontos, míg a működő tőke beáramlása révén nagymértékű, sok munkahelyet teremtő beruházások jöhetnek létre – tette hozzá a szakember.