Megjelent a csütörtök esti Magyar Közlönyben a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény módosítása. Ezt az országgyűlés a 2023. július 7-i ülésnapján fogadták el.

BÓKA János
Bóka János, az ötödik Orbán-kormány legújabb minisztere (Fotó: Soós Lajos/MTI)

Ennek értelmében a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény első paragrafusa kiegészült egy új minisztériummal, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumával. Ezt Bóka János vezeti. Így már összesen 13 önálló tárcából áll a kormány, ami kiegészül még a tárca nélküli Területfejlesztési Minisztériummal. Magyarország minisztériumai a következők:

a) Agrárminisztérium,
b) Belügyminisztérium,
c) Energiaügyi Minisztérium,
d) Európai Uniós Ügyek Minisztériuma,
e) Építési és Közlekedési Minisztérium,
f) Gazdaságfejlesztési Minisztérium,
g) Honvédelmi Minisztérium,
h) Igazságügyi Minisztérium,
i) Kulturális és Innovációs Minisztérium,
j) Külgazdasági és Külügyminisztérium,
k) Miniszterelnöki Kabinetiroda,
l) Miniszterelnökség és
m) Pénzügyminisztérium.

A törvénymódosítás 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.

Hogyan jött létre az új magyar minisztérium?

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma az  Igazságügyi Minisztériumból (IM) történő kiválással 2023. augusztus 1. napján jön létre. Mint ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, erre azt követően került sor, hogy Varga Judit lemondott az IM vezetéséről, hogy a soron következő európai parlamenti választási kampányban aktív szerepet tudjon játszani. Helyét Tuzson Bence veszi át. Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség ketté bontani az IM-et Varga Judit távozásával, Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón úgy reagált, hogy azért, "mert egy nő munkáját csak két férfi tudja ellátni".