A bankoknak kötelezően tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket arról, hogy mennyit jövedelmezett volna a pénzük, ha a bankszámlájuk helyett állampapírban tartották volna. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye szerint nagyjából 7 ezermilliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz van a hazai lakossági folyószámlákon.

Budapest  Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Fotó: Szabó Miklós / Mediaworks

A tárca azt írta, hogy a pénzt ebben a formában tárolni a jelenlegi inflációs környezetben kifejezetten hátrányos, mivel folyamatosan veszít az értékéből. A kormány annak érdekében, hogy megvédje a családok megtakarításait, illetve a pénzügyi tudatosságot erősítse, kötelező tájékoztatást írt elő a bankoknak. 

A pénzintézeteknek tájékoztatót kell küldeniük az ügyfeleiknek, amelyben 

összehasonlításképpen fel kell tüntetniük, hogy az emberek mekkora többlet-kamatbevételt érhettek volna el, ha a megtakarításukat a bankszámla helyett állampapírban tartották volna.

Annak érdekében, hogy – függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától – mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány miniszteri rendeletben határozza meg a tájékoztató levél tartalmi és formai elvárásait, amelynek társadalmi vitája hamarosan megkezdődik.

Nem csak az állampapírokkal lehet elkerülni az új adóterhet

Az ingatlanalapok kamatait sem érinti az új, 13 százalékos szochoteher.

A kötelező tájékoztatás része annak a 4 elemből álló intézkedéscsomagnak, amelynek célja az állampapír iránti kereslet erős növelése. Míg a tájékoztató levél és a 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) megtakarításokra (állampapírok kivételével) történő kibővítése a lakosságot, addig a bankok állampapír-vásárláshoz kötött extraprofitadó-csökkentési lehetősége és a befektetési alapok szabályozása – amely szerint az alapok többek közt likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkontkincstárjegyben kell hogy tartsák – az intézményi befektetőket célozza.

A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarítását értékálló állampapírban tartsa.