Kedden éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet módosítása. Az új jogszabály 2024. január 1-jén lép életbe, és több ponton átírja a hatályos rendeletet. A legfontosabb változásokat már hetekkel ezelőtt bejelentették – írta közleményében a Bank360.hu.

Pregnant,Woman,Holding,Ultrasound,Image.,Concept,Of,Pregnancy,,Health,Care,
Pregnant woman holding ultrasound image. Concept of pregnancy, health care, gynecology, medicine. Young mother waiting of the baby. Close-up, copy space, indoors
babaváró
Megjelent a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet módosítása.
Fotó: Shutterstock

Az egyik legjelentősebb változás, hogy a maximálisan igényelhető mértékét megemelték 10 millió forintról 11 millió forintra. Ezzel egyidejűleg a törlesztőrészlet maximuma is növekszik, az eddigi 50 ezer forintról 51 ezer forintra. A futamidő nem változik, továbbra is húsz év marad, és a törlesztés felfüggesztésével kapcsolatos szabályok sem változtak.

Ha igazolják a házaspárok a várandósságot, akkor legfeljebb három évre szüneteltethetik a törlesztést. Két gyerek után pedig a fennálló tartozás 30 százalékát, három gyerek után a teljes fennálló tartozást elengedik.

A másik számottevő változás a babavárót igénylők életkorához kapcsolódik. Az év végéig olyan fiatal házaspárok igényelhetik a támogatott hitelt, amelyeknek a nő tagja nem töltötte még be a 41. életévét. Azonban január elsejétől csak a legalább 18 éves, de a 30. életévét még be nem töltött házas nők kaphatják meg a hitelt. A 30 és 41 év közötti nők 2024-től már csupán abban az esetben jogosultak rá, ha igazolják, hogy legalább 12 hetes terhesek.

A feltételeket teljesítő hitelfelvevőket kevésbé, a bankokat és az államot azonban annál inkább érinti az a módosítás, hogy a 2024-től felvett babaváró támogatások kamatperiódusa már nem öt év lesz, hiszen a kamatot az első, a második és a harmadik év végén is megváltoztathatják, ezt követően pedig hároméves lesz kamatperiódus. Habár a kamatperiódus egy-három évre csökken, a referenciakamathoz nem nyúltak hozzá, így az a továbbiakban is az ötéves állampapír aukciós átlaghozamához kötött.

Ennek az átlaghozamnak a 110 százaléka plusz 1 százalékpont lesz. Ez lényegesen alacsonyabb az eddiginél, ami az áltaghozam 130 százaléka plusz 1 százalékpont volt.

Szintén fontos eleme a jogszabálynak, hogy a vállalást nem teljesítő párok számára mennyi lesz a büntetés. Ha nem születik meg időben a vállalt gyerek, elválnak, vagy külföldre költöznek, akkor 120 napon belül vissza kell fizetni az állami támogatást, amely ezúttal a plusz 3 százalékpont lesz, vagyis 11 millió forintos hitel után a 13 százalékos alapkamattal és a büntetéssel számolva évi 1,76 millió forint lenne most ez az összeg, ugyanakkor ez folyamatosan változhat, nem lehet előre kiszámítani, mint a jelenlegi konstrukció esetében.

Ráadásul az sem jelent majd könnyítést, ha a Magyar Nemzeti Bank a következő öt évben villámléptekkel csökkenti a jegybanki alapkamatot. Ebben az esetben ugyanis nem az alapkamattal fogják számolni a büntetés összegét, hanem az állam által fizetett kamattámogatást kell majd visszafizetni.

Tehát január elsejétől a házaspárok nem fogják tudni kiszámolni előre, hogy mekkora büntetés jár a feltételek nemteljesülése esetén.

A kormányrendelet azon paragrafusa nem változott, amelyik azt szabályozza, hogy miként módosul a törlesztés a kamattámogatás elvesztése után, az továbbra is az ötéves állampapír aukciós átlaghozamának 130 százaléka plusz 4 százalékpont lesz.

Kiderült, milyen ingatlanokat keresnek a babaváróból kiszorulók

Hatalmas lehet a pörgés az idei év második felében az ingatlanpiacon. A és a babaváró hitel rendszerének megváltoztatásával a 30-as korosztály számára sürgető lett a vásárlás, ha élni akarnak az állami támogatások biztosította milliókkal. Az Ingatlan.com adatai szerint a 30–39-es korosztály a 40 milliónál olcsóbb családi házak között keresgél elsősorban. A főváros népszerűbb kerületei mellett Érd és Dunakeszi, valamint Szeged, Debrecen és Kecskemét az első számú célpont.