Öt napon keresztült tárgyalt kínai pénzintézetek és vállalatok vezetőivel, valamint politikai képviselőkkel Pekingben a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton. A látogatás és a megbeszélések célja a Magyarország és Kína közötti gazdasági és pénzügyi kapcsolatok erősítése, elmélyítése volt.

20220930 Budapest 
Mathias Corvinus Collegium  MCC  által szervezett konferencia 

Fotó: Móricz Sabján Simon MOR  Világgazdaság  VG

A képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Fotó:  Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A gazdaságfejlesztési miniszter útja során találkozott az ipari és információstechnológiai minisztérium, valamint a nemzeti fejlesztési és reformbizottság magas rangú képviselőivel, megbeszélést folytatott a kínai „policy bankok”, így a Kínai Fejlesztési Bank és a Kínai Export-Import Bank, valamint a legnagyobb kínai kereskedelmi bankok, köztük a Bank Of China, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), valamint a China Construction Bank (CCB) vezetőivel, illetve tárgyalt a Silk Road Fund elnökével is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium delegációja emellett megtekintette a Huawei újonnan átadott pekingi központját, valamint egyeztetett a cég európai stratégiájáról.

Nagy Márton előadást tartott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank szakértőinek a globális külföldi működőtőke-befektetés (FDI) stratégia új irányairól, valamint megbeszélést folytatott a bank vezetésével a lehetséges magyarországi finanszírozási lehetőségekről.

Kína kedvence Magyarország, és nem sajnálja tőle a pénzt

A világ kétharmada sorban áll, hogy a kínaiakkal üzletelhessen. Egyelőre úgy tűnik, mindenki csak hazánk után következhet.

A tárgyalások során a magyar és a kínai fél többször hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban a kínai befektetések terén ugrásszerű növekedés várható:

 a jelenlegi 3 milliárd eurót meghaladó mértékű kínai FDI-állomány a következő években 13 milliárdra nő. 

Miközben eddig a vegyipar, a telekommunikációs szektor és a bankszektor adta a kínai működőtőke-beruházások jelentős hányadát, addig a következő FDI-hullámot az elektromobilitás határozza meg, beleértve az akkumulátor- és az elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó beruházásokat – írta a minisztérium. Annak érdekében, hogy ezek a befektetések hazánkban megvalósulhassanak, Magyarországnak jelentős energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtania, amit részben kínai vállalatokkal közösen, illetve a kínai tőke bevonásával kíván megvalósítani.

Magyarország mindig nyitva állt a kínai befektetések előtt, a két ország között nemcsak közös tiszteleten alapuló gazdasági, de baráti kapcsolat is van – olvasható a GFM közleményében. Hozzátették: hazánk támogatja azt a folyamatot, amelynek keretében a nyugati és a kínai tőke összekapcsolódik, Magyarország hídfőszerepe tovább erősödik, ami nemcsak a régió, hanem egész Európa stratégiai érdeke.

Nagy Márton tárgyalásai során világossá tette, hogy 

minden ezzel ellentétes folyamat Magyarország és Európa számára károkat okoz, így a kereskedelmi kapcsolatok elé nem akadályokat kell gördíteni, hanem tovább szükséges dolgozni a határok lebontásán. 

Így őrizhető meg hazánkban a így védhetők meg a munkahelyek, végső soron pedig a családok – mondta a tárcavezető.