Az összegző módosító javaslatok tárgyalása és elfogadása után pénteken szavaz az Országgyűlés a 2024-es „védelmi” költségvetésről, amelynek  alapja, hogy a háborús időkben is megvédje az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Few representatives of the Hungarian Parliament debate an education law in the main hall of the parliament building as thousands of teachers and students protest outside the parliament in Budapest on June 16, 2023, during their joint demonstration against the Hungarian government's education policy as they called the new legislation a 'revenge law'. Hungarian lawmakers debated on a reform bill that has fuelled growing unrest among teachers protesting for better pay and working conditions since last year. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Háborús időben az ország fizikai biztonságának megőrzése mindennél fontosabb 

– olvasható a minisztérium közleményében. Ezt a célt szolgálja a Honvédelmi Alap megerősítése, amely megteremti a további honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti Magyarország fizikai biztonságát. 

A közel 1310 milliárd forintos alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben meghaladják a 2 százalékát. 

A közlemény szerint a kormány célja, hogy a gazdaság háborús időkben is elkerülje a visszaesést, a növekedés folytatódjon és megvédjék a magyar emberek munkahelyét. Ez a járvány és a háborús helyzet ellenére is fennmaradt. A kormányzati intézkedéseknek és a koronavírus-járvány utáni gazdasági visszarendeződésnek köszönhetően a magyar gazdaság 2022-ben is jól teljesített és 4,6 százalékkal bővült. 2023-ban 1,5 százalékos növekedés várható. Ennek mértéke 2024-ben ennél lényegesen magasabb, várhatóan 4 százalékos lehet.

Mentené a menthetőt Brüsszel – veszélyben a költségvetés bővítése

Spinant: a Magyarország és Lengyelország számára elkülönített összegek rendelkezésre állnak – ezeket semmilyen más célra nem költik el.

A nehéz gazdasági helyzetben is kiemelt cél fenntartani a teljes foglalkoztatást és megvédeni a 2010 óta létrejött 1 millió új munkahelyet. 

A kormány fenntartja azt a célt, hogy megőrizze az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, így 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra való csökkentésével számol. 

Az mértéke az év végére egyszámjegyűre, majd 2024-ben éves szinten várhatóan 6 százalékra csökken – írták.

A kormány célja az, hogy  megvédje a rezsicsökkentett árakat, ezért 2024-ben is marad a Rezsivédelmi Alap, aminek célja, hogy védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével szemben, ezáltal biztosítva a magyar családok és vállalatok anyagi biztonságát és energiaellátását. 

A Rezsivédelmi Alap meghaladja az 1340 milliárd forintot 2024-ben, 

aminek a fedezete az extraprofitadókból és egyéb bevételekből származik. A közlemény szerint továbbra is elvárják, hogy azok a szektorok is járuljanak hozzá az ország védelméhez, amelyek ebben a háborús helyzetben extraprofitra tesznek szert – tette hozzá a tárca.

A kormány megvédi a családtámogatásokat, a családi adórendszert, a családi adókedvezményeket, megmarad a legalább négy gyermeket nevelő és a 30 év alatt gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó-mentessége, a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége továbbra is biztosított lesz. A családtámogatási rendszer megújítása mellett is több mint három és félszer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben – fűzték hozzá.

A családpolitikai kiadások és adókedvezmények együttes összege így meghaladja a 3300 milliárd forintot 

– tették hozzá.

A költségvetés ötödik pilléreként marad az inflációkövető a 2022-ben teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi és amennyiben a lehetővé teszi, fizetésére is sor kerülhet 2024-ben. A nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege több mint 6540 milliárd forintra emelkedik, ami a költségvetés legnagyobb tétele – közölte a PM.