A kormány úgy döntött, hogy az augusztustól kezdődő rezsiévben is marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár a magyar családok számára – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Az ehhez szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában – közölte Németh Szilárd.

NÉMETH SzilárdBudapest, 2023. augusztus 1.
Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelõs kormánybiztos sajtótájékoztatót tart Budapesten 2023. augusztus 1-jén. Németh Szilárd bejelentette, a kormány úgy döntött, hogy az augusztustól kezdõdõ rezsiévben is marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár a magyar családok számára.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

A rezsicsökkentésnek köszönhetően minden magyar család, amely az átlagfogyasztás mértékéig fogyaszt energiát, 181 ezer forintot tud megspórolni havonta

– mondta a kormánybiztos. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt döntött arról a magyar kormány, hogy mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

Az EKB elnöke szerint csökkentek az energiaárak, itt az ideje a rezsitámogatások megszüntetésének

Lagarde: biztatók az eurózóna legfrissebb gazdasági adatai.

Ez a gáz esetében 1729 köbméter, az áram esetében pedig 2523 kilowattóra évente. 

Az áram esetében a háztartások 78 százaléka, a gáz esetében pedig a 85 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

A döntés eredményeként az Eurostat adatai szerint az egész Európai Unióban továbbra is Magyarországon jutnak a legolcsóbban az energiához az emberek – mondta Németh Szilárd. Vásárlóerő-paritáson pedig csak a luxemburgiak és a belgák pénztárcáját terheli meg kevésbé a kifizetése.

Vagyis olyan országokban mint Hollandia, Írország, Németország vagy Svédország, az embereknek a jövedelmükhöz képest többet kell fizetniük a háztartási energiáért, mint a magyaroknak – fűzte hozzá.