Nagyon szép, 46,7 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első fél évét az Erste, amely jóval több mint tízszerese az egy évvel korábbi 4,45 milliárdnak – hangzott el a pénzügyi szolgáltató által rendezett szerdai sajtótájékoztatón.

Budapest,,Hungary,-,June,25,,2018:,Headquarters,Of,Erste,Bank
Fotó: Shutterstock

Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója szerint ugyanakkor 

az egy évvel korábbihoz képest kiugróan jó eredmény több egyszeri hatásnak is köszönhető. 

Az egyik, hogy a működési bevétel 46,2 százalékos növekedése mögött – a díj- és jutalékbevételek közel 16 százalékos emelkedése mellett – a támogatott hitelek átértékelődése áll, amely a kamatkörnyezet jelentős változása miatt 2022 első felében közel 14 milliárddal csökkentette, míg idén 19,7 milliárd forinttal növelte a működési bevételeket. Ami pedig a másik oldalt illeti, a működéssel kapcsolatos kiadások – szokatlan módon – 8,1 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Ennek a hátterében is egyszeri hatás – a Sberbankhoz kapcsolódó OBA-befizetés – áll, amely tavaly 7,9 milliárd forinttal növelte, idén viszont (a visszatérítés révén) 3,2 milliárddal mérsékelte a költségeket. Mindezek nyomán az Erste működési eredménye jelentősen, 93,6 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 44 milliárdról, ami magyarázza az adózott nyereség megugrását is.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya június végén 10,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az új finanszírozás volumene ugyanakkor 39 százalékkal elmaradt 2022 első fél évének teljesítményétől.

Az Erste főbb számai

A teljes lakossági hitelállomány 2 százalékkal nőtt éves összevetésben a pénzintézetnél, az új kihelyezések értéke azonban az idei első fél évben 34,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,

elsősorban a jelzáloghitelek iránti kereslet visszaesése miatt. (Az új lakáshitelek folyósítása 57 százalékkal esett vissza a 2022-es összeghez képest.) A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 16 százalékkal csökkent: ezen belül a személyi kölcsönöknél 10 százalékkal, míg a babaváró hitelnél 43 százalékkal csökkent a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A kisvállalkozóknál viszont az új folyósítás 20 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A magyarországi Erste csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – és betét – június végére 4960 milliárd forintra nőtt, 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 68 százalék volt.

A vállalati területen a kötvény- és a hitelállomány együttesen 20 százalékkal nőtt egy év alatt, és június végén meghaladta az 1146 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 21 százalékkal gyarapodott, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 9 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalatoknál és önkormányzatoknál 55 százalékkal nőtt 2022 első fél évéhez képest. Ugyanakkor az egy évvel korábbinál jóval magasabb kamatkörnyezetben a cégek is megfontoltabban nyúlnak külső forráshoz: az első fél évben ezért az új kötvények és hitelek volumene 43 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.