Ugyan a júniusi hónap már hozott némi élénkülést a babaváró kölcsön iránti keresletben, az év első fele így is messze a leggyengébb volt a támogatott konstrukció eddig történetében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

20230531  Jászárokszállás  A Kihívás napja Jászárokszálláson  Fotó: Pesti József PJÚj Néplap ÚN
Fotó: Pesti József / Mediaworks

A jegybank statisztikái szerint január eleje és június vége között mindössze 95,3 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket az arra jogosult házaspárok, 

ami jóval kevesebb, mint a fele az egy évvel korábbi 224,4 milliárdnak, a 2021 első felére kimutatott 287,7 milliárd forintnak pedig nagyjából a harmada.

És igaz ugyan, hogy a június az eddigi legerősebb hónap volt a támogatott első féléves történetében, de az akkori 22,9 milliárdos szerződéses összeg így sem nevezhető túlságosan acélosnak.

 

A kereslet csökkenésével párhuzamosan a babaváró a jelentőségéből is folyamatosan veszít a piacon: miközben 2020 első hat hónapjában még az összes kihelyezett fogyasztási hitel 52,3 százalékát ez az egy termék adta, az idei év hasonló időszakában már 21 százalék alatt maradt a súlya. Figyelemre méltó viszont, hogy a lakossági hitelportfólióban még mindig növekszik a babaváró részesedése, mégpedig a konstrukció sajátosságai (a folyósításhoz képest rendszerint jóval később megkezdett törlesztés) miatt. 

Az MNB adatai szerint júniusban már csak 35 milliárd forinttal maradt el a támogatott konstrukció állománya a 2000 milliárdos lélektani határtól, ami éves alapon nagyjából 17 százalékos növekedésnek felelt meg.

Eközben a teljes lakossági hitelállomány csak 4,5 százalékkal hízott éves összevetésben, így a babaváró portfólión belüli súlya 17,6-ről 19,7 százalékra ugrott.

A babaváró iránti kereslet annak ellenére mozog meglehetősen alacsony szinten, hogy a bankok hónapok óta akciós feltételekkel árulják a konstrukciót, ráadásul egyre gálánsabb ajánlatok kíséretében. A lakossági piacon aktív, nagyobb szereplők szinte mindegyike 150 ezer és 180 ezer forint közötti jóváírást kínál azoknak a friss babaváró-igénylőknek, akik teljesítik a meghatározott feltételeket, de már akad 200 ezer forintos ajánlat is a piacon – igaz, ehhez a házaspár mindkét tagjának számlát kell nyitnia.

Arra viszont, hogy a támogatott hitel iránti érdeklődés a korábban megszokott – havi 40-50 milliárd forintnyi új szerződést jelentő – szintre térjen vissza, igen kevés az esély.

Ennek leginkább az lehet az oka, hogy azok a párok, akik megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek, és élni is kívántak a lehetőséggel, az elmúlt közel négy év alatt már többnyire megtették. A kérdés már csak az, hogy a jövő év elején életbe lépő változások – amelyek nyomán jelentősen szűkül a potenciális igénylők köre – mekkora előrehozott keresletet generálnak majd.