Magyar gazdaság

Néhány állami szakma kivételével nőhet idén a fizetések értéke Magyarországon

Akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság, amennyiben továbbra is kitart az ukrán gabona tilalom mellett - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, miután a kabinet a héten arról döntött, hogy azt kérik Brüsszeltől, hogy szeptember 16-a után is érvényben maradjon a tilalom. A tárcavezető hangsúlyozta, olyan áldozatot nem vállalunk, amely kedvezőtlen helyzetbe hozná a magyar mezőgazdaságot. A miniszter elismerte, nagyon csekély esélye van az 1,5 százalékos idei növekedésnek, a költségvetés nincs rossz helyzetben, de a hiánycél tartása így is kérdéses. A harmadik negyedéves GDP-adatok után, októberben dönthetnek a növekedési előrejelzések felülvizsgálatáról.

Egy hónap után szerdán ismét ülésezett a kormány, ennek megfelelően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ismerteti a kabinet legújabb döntéseit. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán is posztolt az eseményről, mint írta „munka van bőven: az inflációt letörjük, de itt nem állunk meg! Beindítjuk a növekedést és tovább fogjuk emelni a béreket.”

GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. július 6.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A tárcavezető vélhetően kitér majd a második negyedéves gyenge GDP-adatokra , az csökkenése érdekében tett kormányzati erőfeszítésekre, valamint az orosz–ukrán háború állására is. A kormányfő posztja alapján nem elképzelhetetlen, hogy valamilyen béremelési javaslat is az asztalon lehet.

12:33

"Az 1,5 százalékos növekedés esélye valóban nagyon csekély"

A kormány még megvárja a harmadik negyedéves GDP-adatokat, októberben döntenek - mondta Gulyás, aki szerint

Az 1,5 százalékos növekedés esélye valóban nagyon csekély

Továbbra is azonban úgy gondolják, hogy a növekedés erősödni fog a harmadik negyedévtől és jövőre is tartható a 4 százalékos ővülés. Ezzel együtt kell a harmadik negyedév, hogy megbízható prognózist adjon. Alapvetően nem látnak nagy bajt a költségvetéssel, a legnehezebb a hiány tartása lesz-  tette hozzá.

12:28

Kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen Brüsszel a gabonatilalom miatt

Akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság az ukrán gabonatilalom miatt, mondta Gulyás, aki ennek ellenére határozottan állította, hogy ez nem befolyásolja a kormányt döntésében, továbbra is megvédik a magyar gazdákat.

12:23

Tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal a mátrai erőmű átállításának meghosszabbításáról

Tárgyal a kormány a mátrai erőmű átállításának 2025-ös határidejének meghosszabbításáról az Európa Bizottsággal. Ha kap a kormány rá lehetőséget, akkor szeretnék megvalósítani, de ma ennek kisebb a jelentősége, mint tavaly, amikor 300 euró fölött volt a gáz ára. Brüsszel még nem fizetett- mondta egy másik kérdésre, miután már küldtek ki az Európai Bizottságnak számlákat uniós projektekre, most 60 napja van a testületnek.

12:18

A németek kivonultak Boszniából, a magyarok bevonulnak

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is tárgyalt Orbánnal, aki bejelentette, hogy 120 millió eurós beruházást hajt végre Magyarország ott. Gulyás szerint ez nem új, egy korábbi befektetés. Arra, hogy mi az oka annak, hogy miközben a németek kivonultak onnan Dodik álláspontja miatt, mi befektetéseket teszünk ott. A miniszter nem tart attól, hogy újra kiéleződne a konfliktus az országban, többek között Dodiknak is köszönhetően.

12:10

Legfeljebb átmeneti időre jöhetnek Magyarországra vendégmunkások

Van ahol magyarok építik a gyárat, van ahol a vendégmunkások, akik csak akkor jöhetnek, ha nincs elég munkaerő. A beruházó feladata, hogy úgy oldja meg, hogy ez ne okozzon nehézséget a helyi lakosokkal. Szerinte ott nem helyes, ha ez a társadalmi együttélést veszélyezteti. Hangsúlyozta, hogy legfeljebb átmeneti időre jöhetnek Magyarországra vendégmunkások. A miniszter szerint a kormány álláspontja változatlan a bevándorlás tekintetében, a vendégmunkások ráadásul később hazamennek, szemben a bevándorlókkal.

Az akkugyárakról azt mondta, nem mi találtuk ki, az Európai Bizottság döntött arról, hogy a belső égésű motorokat ki kell vezetni. Szerinte ha nincsenek akkugyárak, akkor a hazai autóipart el fogjuk veszíteni. De hangsúlyozta, nem igaz, hogy csak akkugyárakat akarna létesíteni a magyar kormány, ahogy az sem igaz, hogy csak vendégmunkásokat alkalmazna.

12:02

Nem volt a kormány asztalán a zéró tolerancia felülvizsgálata

A kormány asztalán nem volt még ilyen előterjesztés - mondta arra a kérdésre, hogy a kormány tárgyalta-e a záró tolerancia felülvizsgálatát. Szerinte a kormány több tagjának az álláspontja is ismert a témában, de helyesnek tartja, hogy ezzel együtt vizsgálja Lázár János vezette miniszter a kérdést.

Nem - válaszolta arra a kérdésre, hogy lehet-e a következő hónapokban kormányátalakításra számítani.

11:54

Kormányfő Kötcsén már beszélni fog, nem megy hosszú szabadságra

Az a helyes, ha az ember elmegy nyaralni, ez egy alkotmányos jog, de az idei nyár a programok zsúfoltsága és a gazdasági helyzet eltér a korábbi nyaraktól - mondta arra a kérdésre, hogy kik azok a kormánytagok, akiknek a miniszterelnök megtiltotta, hogy elmenjenek nyári szabadságukra. A kormányfő Kötcsén már beszélni fog szeptember első vagy második hetében, nem megy hosszú szabadságra - jegyezte meg.

11:50

Románia megint kiugrott, most az ukrán gabona ellenes szövetségből

Románia kiugrott, ilyen már történt - mondta az ukrán gabona dömping ellenes szövetségről. Szerinte a lengyel kormány döntései a magyarral többé kevésbé azonosak, a bolgárok esetében nem látnak megingást. A magyar kormány nyílt lapokkal játszik, ezért tájékoztatták az Európai Bizottságot. Egyeztetnek mindenkivel, de a magyar döntés független attól, hogy mit lépnek a környező országok. Helyes és jó Gulyás szerint a két ország köztársasági elnökének követlen kapcsolata, ami azzal kecsegtet, hogy vitás kérdéseket rendezni tudják. 

11:45

"Ha valaki nem tartja be a szabályokat, be fogjuk zárni a gyárat"

Semmilyen külső környezeti veszély nem volt, de mivel nem volt szabályszerű a veszélyes anyagok tárolása, és nem először történt, így felfüggesztettük a termelést - mondta a bátonyterenyei akkugyár termelésének felfüggesztéséről. 

Ha valaki nem tartja be a szabályokat, be fogjuk zárni a gyárat

- tette egyértelművé. Egyetért azzal, hogy a büntetések mértékét emelni kell, de a szabályok egységes az EU-ban, amelyek egyébként is az egész világ legszigorúbb szabályai. Minden kormányhivatal azt az utasítást kapta, hogy a veszélyes anyagot tartalmazó gyárakat vizsgálja meg és ha szabályt szeg, szankcionálja.

11:40

A nemzetközi jog relatív, Amerika iraki beavatkozása is kérdéseket vet fel

A külpolitikát a kormány határozza meg , az állam képviselete az államfő feladata - mondta Novák útjáról, szerinte a kormány álláspontja világos, Magyarország a visegrádi országokkal együtt ítélte el a Krím annexióját. Hangsúlyozta, nem akarat kérdése, hogy a nemzetközi jog érvényesüljön. bár szerinte az amerikai iraki beavatkozás kapcsán is ugyanennek fel kell merülnie. Szerinte az látszik az elmúlt évtizedekben, évszázadokban a nemzetközi jog tiszteletben tartás mindig relatív, ezt tette Oroszország is. Mi egyértelműen az azonnali tűzszünet és békemegállapodás alapján állunk - fogalmazott, hozzátéve, hogy az EU is ezt követte, ezért jött létre a minszki békemegállapodás. Napi 300-1200 ukrán katona veszti életét a kormány információi szerint az ukrán ellentámadás óta.

 

11:36

Elmegy még nyaralni Orbán Viktor

Egyelőre nem ment el nyaralni Orbán Viktor, de a nyár végén ez megtörténhet - mondta Gulyás, a jövő heti bledi találkozón sem vesz részt.

11:35

Az EU jobban szereti a másik 26 ország hallgatóit

Az Erasmus-üggyel kapcsolatban azt mondta, a kabinet még mindig várja az Európai Bizottság álláspontját. A miniszter szerint az EU jobban szereti a másik 26 ország hallgatóit, mint a magyarokat. „Azt gondoltuk ez a korszak letűnt" tette hozzá.

11:33

Több tervezet is van a városi CSOK átalakításáról, de nincs még döntés

Sokféle terv van, de nincsen még kormánydöntés, mondta a városi CSOK átalakításáról. Szeretnék a családalapítást ösztönözni, de a kormány a tervezetekről még nem tárgyalt, épp ezért nincs értelme a nyilvánosságot bármiről tájékoztatni, mert ezekről még jelentősen eltérhet a végleges döntés.

11:31

A kormánynak nincs plusz információja Prigozsin haláláról

A kormánynak nincs plusz információja Prigozsin haláláról. Arra a kérdésre, hogy mi lesz ennek a következménye, azt mondta, mivel sok fegyver kerül a harcoló csapatokhoz, értelemszerűen az irreguláris alakulatokhoz is kerülnek. Ugyanakkor az eset nem lesz destabilizáló hatással véleménye szerint.

11:29

Magyarország keresi a kapcsolatot a BRICS országokkal

Magyarország keresi a kapcsolatot a BRICS országokkal, mondta Gulyás, miután a napokban tárgyalnak az országok. Most csatlakozott Irán, Egyiptom, Szaúd-Arábia és még három kisebb ország, de Argentína, Bolívia is jelezte a csatlakozási szándékát, egyébként meg India, Kína, Brazília és tagja ennek a szerveződésnek, tehát a világ mintegy 40 százalékát teszi ki a csoportosulás. Oroszország esetében a szankciók miatt a helyzet azonban speciális.

11:27

Jól állnak a gáztározóink, 219 téli napra elegendő a tartalék

88 százalékon áll a gáztározók feltöltöttsége, ez 219 téli napra elegendő, tehát jól állunk - fogalmazott a miniszter. A katonai fejlesztésekről azt mondta, hogy egyértelmű siker, hogy az egyik legnagyobb német hadiipari céggel meg tudtak állapodni, szerinte ez jó Magyarországnak, Európának és a NATO-nak is.

11:21

Rossz embernek tekinti a főváros az autóvezetőket

Budapest úgy tekint az autósokra, mint akik rossz emberek a tárcavezető szerint. Ő ezt rossz szemléletnek tartja, amivel nem ért egyet.

11:18

A magyar államot a köztársasági elnök képviseli

A magyar államot a köztársasági elnök képviseli, a köztársasági elnök asszony ezt kiválóan teljesítette idáig - mondta Novák Katalin ukrajnai útjáról. Hangsúlyozta, a kormány üdvözli az elnök asszony útját.

11:14

"Azt hívtuk meg, akit jónak láttunk"

Szlovákia és Lengyelország is szövetségesünk - válaszolta arra a kérdésre Gulyás Gergely, hogy miért nem hívták meg a lengyel és szlovák kormányfőt. Jelezte, hogy Lengyelországban épp választási kampány van, Szlovákiában pedig ügyvivő kormány.

Azt hívjuk meg akit jónak láttunk, őket láttuk jónak

- jegyezte meg a meghívottakról.

11:12

Nincsen tanárhiány Magyarországon

A kormány azt várja az oktatási kormányzattól, hogy mindenhol gond nélkül kezdődjön meg a tanév - mondta egy másik kérdésre, elismerte, hogy vannak olyan területek, ahol a népesség mozgása miatt problémák lehetnek. 

Hangsúlyozta, hogy nincsen tanárhiány.

Szerinte meg kell nézni a tanárok és a diákok számát, míg a tanárok száma kicsit csökkent, addig a diákok száma jelentősen mérséklődött, tehát ebben a formában nem igaz az az állítás, hogy tanárhiány lenne Magyarországon.

11:10

A Szép-kártya kibővítése is a reálbéremelkedés része

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy idén összességében reálbéremelkedés legyen - ismételte meg Gulyás Gergely, ennek része a Szép-kártya kibővítése. Jelezte, hogy kisebb hatással lehet a bérekre a kormány, de tudnak olyan intézkedéseket hozni, amelyek a bérek évközi emelkedését ösztönzi.

11:03

Felelőtlenség volt az Üllői úton védett kerékpársávot létesíteni, jogi következménye is lehet

Nemcsak az autósokat bünteti a főváros, hanem azokat is sújtja, akik dolgoznának, vagy életeket mentenének - mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely a budapesti védett bicikli sávokról. Hangsúlyozta, felelőtlenség, amit a főváros csinál, ráadásul kérdés, hogy milyen jogi következménye lesz ezeknek a döntéseknek.

11:00

Már 25 millió forintot szabtak ki bírságként a mulasztó üzletekre

Multik nyerészkedtek jócskán - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki szerint hatékony eszköz az árfigyelő adatbázis, már 1,2 millióan kattintottak rá. Az elmúlt 2 hónapban a 62 termékkategóriában, 52 termék esetében 6,2 százalék kal csökkentek az árak. Azt ígérte, lesznek majd fejlesztések, két hét múlva elérhető lesz egy bevásárló lista a felületen, illetve az is napirenden van, hogy a 62 terméket tovább bővítsék. A fokozódó árverseny zsugorodó inflációt jelent - mondta a kormányszóvivő. 

Jelezte, hogy zajlanak az ellenőrzések, 722 üzletet vizsgáltak, 70 üzletnél találtak kifogást, az üzletek 10 százaléka követett el jogsértést. A leggyakrabban az volt a kifogás, hogy nem tűntették fel az akciót.  

Összesen 25 millió forint bírságot szabtak ki négy határozat alapján. 

 

10:54

Továbbra is gond az ukrán gabona dömping

A kormány tárgyalt a gabonahelyzetről is, Magyarország úgy döntött, hogy lezárja a határait az ukrán gabona előtt, ez a miniszter szerint helyes döntés volt. Ennek indokoltságát a bizottság is elismerte, mert lehetővé tette a gabonafolyosók szüneteltetését. Ugyanakkor nem értenek egyet Brüsszellel, mert szeptember 15-e után nem tartják fent ezt a folyosót. Amennyiben megszűnne a tilalom, újra évi 3 millió tonna jelenne meg a környező országok piacán, ez pedig szétveri ezeket a piacokat. 

Nem vállalhatunk olyan kockázatot, ami a magyar mezőgazdaságot lehetetlen helyzetbe hozza

 hangsúlyozta a miniszter, épp ezért a kormány azt javasolja, hogy szeptember 16-a után is hosszabbítsa meg a tilalmat az Európai Bizottság. 

10:50

Nem mindenhol, de nőhet a fizetések értéke

Ha nem tesznek konkrét erőfeszítéseket a békéért, a háború el fog húzódni - tért rá az orosz-ukrán háborúra. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány álláspontja változatlan, azonnali tűzszünetre és béketárgyalások megkezdésére van szükség. Ez azért is fontos, mert a háború kihat a gazdaságra és az inflációra. De a háború mellett is tartják a vállalásukat, hogy idén egy számjegyűre csökken az infláció, jó esély van rá, hogy ez már novemberben vagy októberben bekövetkezzen.

A legfontosabb célt elérték, hogy a munkahelyeket megvédték. Az infláció mérséklésével a kamatokat is mérsékelni tudják, fontos szerinte a növekedés szempontjából, hogy olyan kamatkörnyezet legyen, amiben van hitelezés. Jól látszik az adatokból, hogy idén reálbéremelkedés lesz, szerinte jó esély van arra, hogy egy ilyen inflációs környezetben is nőjjön a fizetések értéke.

10:47

Sikeresnek ítéli a kormány az augusztus 20-i ünnepség lebonyolítását

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep lebonyolítását sikeresnek ítélhetjük, minden idők leglátványosabb tűzijátékát szervezték meg Magyarországon - kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szerint vasárnap esti tűzijátékon több százezer ember vett részt. A központi rendezvényhelyszín Budapesten volt, de Novák Katalin Esztergomban vett részt díjátadáson.

A miniszter köszönetet mondott azoknak, akik a rendezvények lebonyolításában részt vettek, összesen 3000 rendőr biztosította a rendet. 

Szerinte összességében az állam születésnapi rendezvényei rendben lezajlottak. Az atlétikai vb-re már 350 ezer jegyet eladtak, ráadásul soha annyi atléta nem vett még részt egy vb-n, mint most Budapesten. Magyarország képes nagy rendezvényeket megrendezni, Budapest kiváló házigazdája ezeknek az eseményeknek - tette hozzá.

 

 

kormányinfó kormány Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek