Módosulhat a CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának mérete. A kínai cég projektje hónapok óta környezetvédelmi aggodalmat kelt a debreceni lakosok körében. A CATL most a kormányzat által február 13-án kiadott környezetvédelmi engedély módosítását kérte, mert azt tervezik, hogy csökkentik az eredeti engedélyben szereplő gyárterület nagyságát, ezáltal mérsékelve az akkumulátorgyártás szennyezési körét. A módosítási kérelemről 60 napon belül dönt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal – szúrta ki a Magyar Vasút a kínai CGTN.com állami hírportál beszámolóját.

Searches at Chinese battery manufacturer CATL
11 January 2023, Thuringia, Arnstadt: "Customs" is written on the high-visibility vests of the people at the factory premises of the Chinese battery manufacturer CATL at Erfurter Kreuz near Arnstadt. Customs and police have searched the site. It was "a suspicionless inspection," a spokesman for the main customs office in Erfurt announced. The federal police were also involved. CATL plans to invest a total of about 1.8 billion euros in its first plant in Europe. Photo: Martin Schutt/dpa (Photo by MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Amint az a CATL kérelmében szerepel, a földhasználat optimalizálásával

a kínai cég a projekt alapterületét 277 ezer négyzetméterről 240 ezerre kívánja csökkenteni, miközben a gyár területe közel 13 százalékkal kisebb lesz az eredeti tervben szereplőnél.

A lap emlékeztet rá, hogy tavaly ősszel a magyar kormány bejelentette: a CATL-é az ország történetének legnagyobb beruházása – értéke elérheti a 7,9 milliárd eurót, és 9000 munkahelyet teremthet. Ugyanakkor a debreceni lakosok erős ellenkezése miatt idén februárban a projekt nagyon szigorú feltételek mellett kapott környezetvédelmi engedélyt. A helyi kormányhivatal számos kötelezettséget ró a kínai befektetőre a környezet, például a talaj, a levegő, a természet és a víz védelme érdekében, ezenkívül a kínai cégnek szigorúbb korlátozásoknak és gyakoribb ellenőrzéseknek kell megfelelnie, mint amilyet a jogszabályok előírnak. 

Most már elkerülhetetlen: tényleg akkunagyhatalommá válik Magyarország

Az energiatároló berendezésekről szóló legfontosabb idei híreket gyűjtöttük csokorba a nyíregyházi gyárberuházás csütörtöki bejelentése kapcsán.

A World Wide Fund for Nature (WWF) és a Greenpeace, a két globális zöldszervezet korábban nyilvánosan támogatta a projektet, mondván, az országok profitálhatnak a beruházásokból, amíg nem károsítják a környezetet.

Eközben a debreceni bíróság ismét arról fog dönteni, hogy környezetvédelmi okokból leállítja-e a debreceni kínai akkumulátorgyár építését. 

Az európai zöldátállás elképzelhetetlen akkumulátorok és akkumulátorgyárak nélkül. A villamosítatlan vasútvonalakon is az akkumulátoros áramtárolás a leggyakrabban alkalmazott technológia.