Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán. A közlemény szerint 

az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan nagy viharokat kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra. 

Close,Up,Of,Woman,Hand,Throwing,Saccharin,Pills,On,Coffee
Close up of woman hand throwing saccharin pills on coffee cup on a desk at home
Fotó: Shutterstock

A NAK tájékoztatása szerint, mivel a szakértői bizottság 

az elfogadható napi beviteli értéket a korábbi 40 milligramm per testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek sem kell változtatniuk a receptúrán. Ha mégis az aszpartám kiváltása mellett döntenek, azt csak a fogyasztói hangulat indokolja.

Emlékeztettek, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége, valamint a FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Élelmiszer-adalékanyagokkal Foglalkozó Vegyes Szakértői Bizottsága (JECFA) július 14-én közzétette az élelmiszeriparban használt és engedélyezett édesítőszer, az aszpartám egészségre gyakorolt hatásainak értékelését. 

WHO: az aszpartám „lehetséges rákkeltő”, de mérsékelt fogyasztása biztonságos

A napi 40 milligramm alatti aszpartámfogyasztás továbbra is biztonságos.

Az emberi karcinogenitás korlátozott bizonyítékára hivatkozva az IARC az aszpartámot a „lehetséges, hogy rákkeltő az ember számára” csoportba sorolta. „Ez azt jelenti, hogy közvetlen bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, hogy az emberben a rákos megbetegedés kialakulását elősegíti az aszpartám, viszont állatkísérletekben már mutatkoztak olyan eredmények, amelyek bizonyos dózis feletti bevitel esetén elősegíthetik a rákos sejtek kialakulását” – olvasható a közleményben. Úgy folytatták, hogy

egy liter diétás üdítő a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legfeljebb 600 milligramm aszpartámot tartalmazhat.

Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogrammos embernek 4 litert kellene elfogyasztania mindennap ahhoz, hogy valóban kockázatot jelentsen számára. A tejalapú desszertek esetében 1000 milligramm per kilogramm a maximálisan felhasználható mennyiség. Ez egy 15 kilogrammos gyermek esetében azt jelenti, hogy több mint fél kilogramm terméket kéne mindennap elfogyasztania ahhoz, hogy veszélybe kerüljön – írták a közleményben.