Tetemes üzemanyagár-emelkedésnek lehettek az elszenvedői a magyar autósok az elmúlt egy hónapban. A Holtankoljak szerint július 7. óta a benzin ára 577 forintról 628 forintra, míg a gázolajé 563 forintról 638 forintra emelkedett, ebből csak az elmúlt két hétben az előbbi 29 forinttal, az utóbbi pedig 52 forinttal lett drágább.

2 - Benzinkút (MOL) illusztráció
Fotó: Berán Dániel / Mediaworks

A hazai üzemanyagárak változásában általában két tényező játssza a szerepet, egyrészt a forint gyengélkedése a dollárral szemben, másrészt a Brent világpiaci ára – július óta mindkettő számunkra kedvezőtlen irányba mozdult. A Cargopedia augusztus 7-i adatai szerint egész Európában felrobbantak az árak, és 

Magyarországon még az olcsóbbak között van a benzin ára.

Bár Romániában vagy Lengyelországban még mindig kevesebbe kerül egy liter, mint idehaza, de a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában már drágább, Horvátország eddigi jelentős, 40-50 forintos árelőnye pedig eltűnt. A teljes igazság az, hogy a gázolaj esetében fordul a kocka, nálunk a 11. legdrágább az uniós mezőnyben, a szomszédok közül egyedül Ausztriában kell többet fizetni egy literért. 

A benzin és a gázolaj ára az EU-ban 2023. augusztus 7-én
Magyarországon még az olcsóbbak között van a benzin ára az Európai Unióban

A benzin és a gázolaj továbbra is Bulgáriában a legolcsóbb, 517 és 467 forint, míg a legdrágább az előbbi Hollandiában, ahol 792 forint literje, az utóbbi pedig Svédországban, ott 765 forintot kérnek érte. Ha az unión kívüli országokat nézzük, akkor 

leginkább az oroszokra lehetünk irigyek, ahol a benzin mindössze 197 forintba, a gázolaj 217 forintba kerül. 

Amerikában ennek kétszeresét kell fizetni, 389, illetve 397 forintot.

Több mint fél éve nincsen velünk a benzinársapka

Nagyot fordult a világ az autósokkal azóta, hogy december 6-án a kormány kivezette a benzinárstopot, a korábbi állandóságot ugyanis egyik napról a másikra váltotta fel a piac szeszélye. A 480 forintos hatósági ár után első lépésként 640 forintra ugrottak az árak, aztán rövid ideig még tovább is emelkedtek. A Holtankoljak szerint a csúcsot január 4-én érte el a benzin és a gázolaj ára: az előbbi 652, az utóbbi 720 forintba került literenként. Bár sokan tartottak tőle, szerencsére nagyobb megrázkódtatás nélkül átvészeltük a február elsejével életbe lépő dízeltilalmat.