A magyar bankszektor felkészült arra, hogy kivegye a részét az elleni küzdelemből és a gazdaság fenntartható finanszírozásából – olvasható a Magyar Bankszövetség közleményében.

20210112 Budapest Magyar BankszövetségFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20210112 Budapest 
Magyar Bankszövetség
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szervezet elnöksége hétfőn találkozott a gazdaságfejlesztési miniszterrel, Nagy Mártonnal, és áttekintették a Magyarországra váró pénzügyi és gazdasági kihívásokat. Megvizsgálták a gazdaságfejlesztéshez szükséges hitelezési feladatokat, a beruházásvonzó képesség megőrzését és az infláció letöréséhez a lehetséges lépéseket. A bankszövetség szerint ahhoz, hogy ezek a feladatok megvalósulhassanak, szükség van a készpénzmentesítésre és a digitális átállás felgyorsítására. Közleményükben azt írták, hogy amint az infláció lassulni, a referencia- és a hitelezési kamatok pedig csökkenni kezdenek, a hitelezés felgyorsul majd. Kiemelték, hogy a hitelezés a természetes motorja.

Nagy Márton: új bankadó nem lesz, gazdasági növekedés igen

A gazdaságfejlesztési miniszter a bankszövetséggel tárgyalt. Nagy Márton szerint idén az infláció letörése a fő cél, jövőre pedig a gazdasági növekedés helyreállítása lesz a fókuszban.

A bankszektor teherviselő képességét az auditált eredményeiből lehet levezetni – írta a Magyar Bankszövetség. Kifejtette, hogy 

2020-ban 4 százalék, 2021-ben 8,7 százalék, 2022-ben 7,3 százalék volt a teljes magyar bankszektor sajáttőke-arányos auditált nettó nyeresége, ami messze elmarad a magyar kamatkörnyezettől, bármely megtakarító vagy befektető éven túli hozamelvárásától és a közvélekedéstől is. 

Hozzátette, hogy a 2023. évi auditált eredményt majd jövő év tavaszán ismerhetjük meg, amely akkorra az egész éves gazdasági és geopolitikai hatásokat tartalmazni fogja. A bankok tulajdonosai több ezermilliárd forint tőkét biztosítottak és biztosítanak a magyar gazdaság fejlesztéséhez, 

miközben befektetésükért és aktivitásukért más iparágakhoz képest az elvártható nyereség kisebb részét kapják vissza ezekben a nehéz években

– áll a közleményben. A bankszövetség kijelentette, hogy a bankszektor tőkeerejének megtartása a jövőbeli gazdasági fejlődés záloga.

A bankszektor meggyőződése, hogy a digitális korszak szabályrendszerének mihamarabbi kialakítása, a tőkeerős bankszektor hitelezési aktivitása és a versenysemleges piaci környezet együttesen képes felgyorsítani a magyar gazdaság növekedését és régiós szerepvállalásának erősítését. A Magyar Bankszövetség az együttműködés jegyében elkötelezett az ország pénzügyi és gazdasági növekedése iránt, így támogatja a kormány ez irányú erőfeszítéseit, benne a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezéseit.